Den goda tårtan

Tyvärr har ettåringens födelsedagstårta inget namn men jag kan lova att den är värd att baka ändå. Det här är en skapelse som jag är verkligt nöjd med. Det är dessutom en alldeles glutenfri tårta, helt naturligt, lyx va!? Det här receptet räcker till en hel långpanna och till ungefär 20 personer. Den är mastig men samtidigt lätt och luftig och smakar som en liten bit av himlen. Ja, inte vet jag hur himlen smakar men det jag försöker säga är att tårtan är god. Men det begrep ni säkert. Bottnarna kan göras dagen innan. Det kan fyllningen också. Det funkar till och med att lägga ihop allt dagen innan fast det blir fluffigare om man gör det samma dag. OBS! Fyllning 2, dvs daimfluff måste förberedas minst 6 timmar innan den ska vispas!

Födelsedagstårtan (långpanna, 20 pers)
Till varje botten behövs:
3 ägg
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
3/4 dl potatismjöl

Gör så här: Vispa ägg och socker poröst. Sikta ner övriga ingredienser och rör runt ordentligt. Häll smeten på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ugn på 250 grader i 5 minuter. Passa så den inte bränns! Börjar bottnen bli bränd ovanpå kan du lägga folie över eller ställa den längst ner i ugnen sista minuten. Kolla med provsticka så den är torr innan du tar ut den. Stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper som du sockrat, precis som när man gör rulltårta. Gör 3 bottnar.

Fyllning 1, hallonmascarponekräm
1,5 burk mascarpone
1/2-1 dl florsocker
1 dl vispad grädde (du mäter den alltså vispad)
c:a 1-2 dl tinade frysta hallon. (Låt dem rinna av lite också)

Vispa mascarpone med florsocker. Vispa grädden för sig och blanda sedan försiktigt ner den i mascarponen. Rör ner hallonen. Bred detta på den understa bottnen, lägg på nästa botten.

Fyllning 2, daimfluff
3 dl vispgrädde
1,5-2 dubbeldaim

Värm grädden i kastrull på spisen. Den får absolut inte koka men ska bli varm. Finhacka daimen och rör ner den i grädden. Rör tills den är smält. Ställ kallt i minst 6 timmar, gärna längre och vispa sedan upp med elvisp. Bred detta på den andra bottnen och lägg på den sista bottnen. Täck tårtan med vispad grädde och dekorera med vad du känner för. Färska hallon, hackad daim eller annat gott.

Vill du göra tårtan till 4-5 personer i stället så bakar du bara en botten. Dela den sedan i tre delar och använd dem som bottnar. Självklart delar du också fyllningen med 3 i så fall.

 

Share on Facebook

23 thoughts on “Den goda tårtan

  1. hej!
    jag vill minnas att du gjorde en tårta som lät gudomligt gott o efter en snabb sökning hittade jag den! nu ska min tvååring få smaka på sitt tvåårskalas på lördag! något mer bra kalastips??

  2. Tusen tack för receptet!
    Tårtan gjordes igår till sonens 18-årspartaj, och blev jättelyckad. Kommer definitivt göras fler gånger =)

  3. Hej!
    Jag googlade “god tårta” för att få lite inspiration för tårtbak. Kom hit och bakade sen den här. Jag dör så gott! TACK för receptet! / Stina

  4. Hej hade tänkt baka denna tårta till min sons dop i slutet av november då min svärmor är glutenintolerant så tänkte jag att vi alla kan äta samma tårta. Tror du jag kan täcka den med sugarpaste? Eller är det bättre med vanlig grädde? Funderar på hur jag bäst ska dekorera för att passa bra till dopet.
    Hälsningar Emma

  5. Hej,
    Tänkte testa denna härliga skapelse till helgens 5-årskalas, men jag undrar om smeten är beräknad till en fullstor långpanna? Det ser inte ut att vara särskilt mycket?
    Tacksam för snabbt svar
    /Hanna

    • Hej!
      Ja, det är till en normal långpanna. Varje botten blir ganska tunn och platt dock (går att anv till rulltårta också) men när du väl har lagt ihop tre bottnar och fyllning så blir den ändå lagom hög! Hoppas ni gillar den!

  6. Hej! Går det att göra bottnar och fylla tårtan och sedan frysa in den? Tänkte det vore smidigt att förbereda och på själva dagen ta upp ur frysen och garnera med grädden. Ser fram emot att smaka denna, verkar onekligen en höjdartårta!!

    • Hej! Det går utmärkt att frysa bottnarna. Jag brukar alltid göra några extra och ha i frysen för säkerhets skull… Dock skulle jag inte våga mig på att frysa den med fyllning, tror inte den blir lika toppen vid servering då.

  7. Hej
    Tårtan låter supergod, håller som bäst på att göra den! Dock är jag lite fundersam över fyllningarna, det verkar så lite, vilken storlek använder du på mascarponeosten? Sen tycker jag den blivit lite rinnig också :-( Hoppas du ser det här!!

    • Hej!
      Jag har ätit den direkt efter ihopläggning och då är fyllningen rätt fluffig. Har också ätit sparade rester dagen efter och den funkar lika bra då även om den är mer saftig än fluffig. Så jag tänker att någonting däremellan är kanske perfekt för dig då? Lägg ihop den på morgonen om den ska serveras efter lunch ungefär?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>