Slånbärslikör som heter duga.

För några år sedan gjorde vi en helt underbar slånbärslikör på slånbär från vår torp-trädgård i Småland. Den har varit svårslagen. Förra veckan var vi ute och promenerade i höstsolen och hittade några små frusna slånbär kvar bland taggarna på buskarna. Vem hade trott det liksom? Vi plockade och gick hem och satte likören. Hoppas, hoppas det blir lika bra som sist!

Så här gör man (funkar även med tex körsbär eller svarta vinbär) enligt vad som i min ödmjuka uppfattning är den bästa metoden…

Häll dina slånbär (som måste ha varit med om en frostnatt alternativt vistats ett dygn i frys) i en vid glasburk eller glasflaska. Fyll på med vodka eller gin så det täcker bären. Låt flaskan stå i minst 1 månad. Sila sedan av spriten och spara den i annat kärl. Mät upp 2-3 dl socker per avrunnen liter sprit. Och nu (obs!) slår du sockret över bären i den gamla flaskan. Skaka då och då så att sockret löser sig. Låt flaskan stå tills bären skrumpnat. Sila av sockerlösningen och blanda med den sparade spriten. Slå på flaska och lagra.

Det finurliga med den här metoden är att när man tillsätter sockret i bären istället för i spriten drar sockret ut all sprit som samlats i bären, som i “vanlig” likörtillverkning går till spillo. Fiffigt värre.

Share on Facebook

6 thoughts on “Slånbärslikör som heter duga.

  1. Jag har letat recept på slånbärslikör via Google och det här verkade gjort med eftertanke och mest förtroendeingivande. Så nu börjar jag, bären finns i frysen och väntar på att bli likör. Ett recept jag hade för några år sedan tipsade om att man skulle sticka ett hål i bären innan de läggs i sprit, då läcker saften lättare ur bären.

  2. Ser fram emot att testa receptet, vill bara dubbelkolla om det stämmer med ett par deciliter socker per liter sprit? I andra recept verkar det vara betydligt mer socker…

    • Hej! Hoppas ditt resultat blev bra trots att jag inte hann svara på din fråga. Om någon mer är intresserad så är iaf svaret: ja, det stämmer! Jag tycker den blir alldeles lagom syrlig då men man kan självklart öka sockermängden något om man vill ha det lite extra sött!

  3. Detta recept blir mycket bra och det går också fint som anmälaren föreslår att göra på andra bär. Gjorde på svarta och röda vinbär som vinbärssaft. Mums!!!

    • Oj, jag minns faktiskt inte. Kollade i originalreceptet nu och det står inte där heller. Men ett par veckor gissar jag. Du får testa och återkomma med svaret helt enkelt=)

Leave a Reply to Torgny Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>