God jul

Det blir inte alltid som en tänkt sig. I år hade vi tänkt fira jul med släkten i Småland men i stället sitter vi fast i Skåne med världens dummaste influensa. Som tur är går det att göra något bra av det också. Och som tur är har vi vänner som gärna bjuder in och delar med sig av sin julmat och gemenskap. Nåväl. Egentligen ville jag bara dela årets julkort och med det önska er alla en synnerligen god fortsättning på julen!

Share on Facebook

Julgodis, en liten guide

Gissar att det är fler än jag som kommer göra julgodis de närmsta dagarna. Jag har tidigare år bloggat om några favoriter i det här hemmet. Tyvärr är det generellt så i december att jag knappt hinner blogga om allt mysigt jag gör inför julen. Men julstökar gör vi minsann, tro inget annat! Just nu ignorerar jag värsta dunderförkylningen och pysslar inför i morgon. Då är det nämligen julafton! Årets första. Den firar vi alltid med vännerna och det ska bli så mysigt. Och från förra julen har sällskapet utökats från 2 till 5 barn dessutom så det blir fullt ös. Kul. Men nu var det ju godis jag skulle prata om. I stället för att åter blogga recept som publicerats här minst en gång tidigare så länkar jag till gamla inlägg. Allt är mycket gott så välj och vraka! Bara att klicka på respektive namn så kommer du till det receptet. Baka lugnt!

kolaklumpar
 

polkabräck och mozartkulor
 

chokladfudge
 

hallontryffel
 

saffransknäck
 

Rocky road
 

 

Share on Facebook

Nallas och Björns kanelkakor

Vi läser mängder av julböcker här hemma nu. En stor favorit är “Eddie och julen”. Jag tror att det mest beror på att pojken heter Eddie och ser lite ut som vår Eddie. En annan favorit är “Nalla och Björn firar jul” som handlar om två små nallar som… ja, firar jul. Den är fotad och inte tecknad och på varje uppslag är det små uppbyggda hemtrevliga miljöer. I boken bakar de dessutom kanelkakor som är så goda att Björn äter upp en hel del redan på degstadiet. I boken finns även recept på dessa så jag och treåringen var så klart tvungna att testa. Och vet ni vad? De var försvinnande goda. Så goda att vi hade knaprat i oss en halv plåt till en (jul)film när mannen kom hem med middag den dagen. Men det var det värt! Här är receptet om du vill prova själv. Våra är redan slut men en ny sats ska definitivt slängas ihop innan jul. Och det bästa är att de går i ett nafts att baka samtidigt som det blir en hel massa kakor. Bästa sorten helt enkelt…

Nallas och Björns kanelkakor (2 plåtar)
200 gram rumsvarmt smör
2,5 dl socker
2 msk vaniljsocker
3 msk ljus sirap
2 tsk mald kanel
2 tsk bakpulver
4,5 dl mjöl

Rör smör och socker smidigt, blanda i vaniljsocker, sirap och kryddor. Blanda ordentligt. Blanda mjölet och bakpulvret för sig och häll sedan ner det i smeten och rör ut det hela väl. Lägg degen på en mjölad skärbräda och forma till en rulle som du sedan delar i sex lika stora bitar. Rulla varje bit till en avlång korv som är nästan lika lång som en plåt. Lägg tre korvar på bakplåtspapper på en plåt, platta ut med fingrarna och grädda i 175 grader i c:a 15 minuter. Kakorna ska vara gyllenbruna. Skär längderna till sneda kakor med en vass kniv innan de hunnit svalna. Låt dem sedan svalna och förvara i en tät burk.

Share on Facebook

Edvards busenkla julgodis

Jag är så glad över att jag lyckats få treåringen lika julfrälst som jag själv är. Vi längtar, planerar och pysslar i kapp här hemma. Till exempel har vi gjort lite julgodis redan. Bland annat en busenkel variant som passar bra att göra med ett barn och som dessutom innehåller tre av Edvards egna favoriter ur godislådan. Choklad, non stops (aka godisknappar) och godisnallar. Du kan självklart variera i oändlighet vad du slänger på men så här gjorde vi…

Edvards busenkla julgodis
200 gram ljus choklad
Ett gäng non stops
En påse godisnallar

Dela chokladen i bitar och smält i micro eller i vattenbad. Bred ut den på ett bakplåtspapper till en jämn tunn kaka. Strö över non stops och nallar (glöm inte tjuvsmaka efter hand) och ställ att stelna. Bryt i lagom stora bitar och förvara i burk med lock. Håller hyfsat läge.

Share on Facebook

Helsingör

Vi försöker så gott det går att mota det grå. Mys, pyssel och julstämning deluxe. Men någonstans kryper vädret under huden. Det grå locket som himlen utgör kan ibland skapa en nästan panikartad känsla hos mig. Men som sagt, vi jobbar på att vända det till något positivt. Till exempel bestämde jag och barnen oss för att följa med när mannen skulle få jobb till Helsingör. Trots att jag bor så nära har jag aldrig varit där. Men hallå, vilket misstag. Där är ju supergulligt. Och alla juliga ljus och pyntade butiker… Vi bestämde oss snabbt för att göra det hela till en mini-semester och tog in på hotell mitt i stan. Redan efter ett par timmar var vi rörande överens om att det minsann får bli en årlig jultradition att åka dit ett par dagar i december.



     

Share on Facebook

Julmarknad i byn

Edvard hjälper till att julskylta

I lördags kickstartade vi den intensiva delen av julsäsongen (smyg-julat har jag ju gjort sedan min födelsedag i början av november) med en idyllisk julmarknad i byn. Det var öppet i Lanthandeln och på Vindsvåningen (min och Stinas butik) och båda ställena var julskyltade till max. Dessutom fanns där lokala hantverkare, ljusstöpare och mycket mer. Nybakade saffransbullar från garagebageriet, glögg, hyacinter, fiskdamm, lotteri och så vidare. På torget sjöng kören julsånger och vi dansade kring granen. Och som om detta inte var nog fanns det en get i tomteluva för barnen att klappa. Torsten heter han och blev omåttligt populär. (Ni kan skymta honom i förgrunden på bilden där kören sjunger.) Jag hade kokat fudge och sytt en hel massa bebisbyxor och barnmössor med mera. Jättekul att så många verkade uppskatta det dessutom. En dam rafsade genast åt sig fyra påsar fudge, spände ögonen i mig och frågade om de verkligen höll till julafton. Det vågade jag inte lova och då ville hon göra en specialbeställning till jul. Hon har nämligen köpt fudgen av mig flera år i rad och fullständigt älskar den. Det gör vi också här hemma! Kokade så klart en extra sats som vi i stort sett glufsat i oss i dag. Glad advent!

     


Share on Facebook