Vårfint på bloggen

All snö har smält bort, graderna kryper uppåt, krokusar och till och med solen tittar fram emellanåt. Visst räknar jag med bakslag med snö och kyla men det är svårt att förneka vårkänslorna utanför dörren just nu. Detta firar jag med att göra lite vårfint här på bloggen. En gladare bakgrund och ny header. Lite ljusare, lite mer vår.

Share on Facebook

Solsken och bättring

Utanför börjar det bli vår. Säger de i alla fall. Här inne känns det inte riktigt så. Det är ofantligt synd om mig den här veckan. Det började med att jag tillbringade hela söndagen på akuten efter att ha fått så fasligt ont. Det visade sig att jag lyckats hosta mig till en spricka i ett revben. De goda nyheterna är att det läker av sig självt. De dåliga nyheterna är att det tar 6-8 veckor och att det gör hiskeligt ont under tiden… Det är svårt att hosta och andas djupt. Eller ens att röra på sig. Jag har varit hemma hela veckan och bara vilat och tyckt synd om mig själv. Dock känns det som att det eventuellt kanske börjat bli lite bättre redan så jag bestämmer mig för det tror jag. Solsken och bättring, låt gå för det!

Share on Facebook

BBC, din bokcirkel på nätet

I dag har jag glädjen att presentera något riktigt spännande här på bloggen! Nämligen en bokcirkel! Jag och min gamla kompis Frida har pratat om detta ett tag. Hur kul det är att mötas över bloggränserna, att föra nya samtal, utbyta synpunkter och få växa med människor en kanske inte ens mött i verkliga livet. Och så landade vi i detta! BBC, Bloggbokcirkeln. Ett samtal kring litteratur där alla får vara med. Ett samtal som ska vara just ett samtal, ingen press och prestationsångest, alla deltar på det sätt de vill och du behöver inte ens ha en blogg! Jag vet att det är många som kommenterat längtande om min IRL bokklubb och hoppas innerligt att ni vill hänga på här! Gör det vetta, HÄNG PÅ!

Så här förklarar vi det hela:

För samtal och inspiration över blogg-gränserna. För att vi är många som läser och vill diskutera böcker. För att alla inte har tillgång till en irl-bokklubb. För att det finns en hunger och ett engagemang för böcker, språk och diskussion. I vår bokklubb får alla vara med. Vi startar nu och så här går det till:

Idag, den 10 februari
Första temat är Syskonskap. Vi har valt två böcker och kommer att läsa varsin:

Aprilhäxan av Majgull Axelsson - Nina
Mina döttrars systrar av Barbara Voors - Frida

Alla som vill vara med läser någon av de föreslagna böckerna och skriver en bloggpost om det under perioden 10/2-17/3. Länka sedan till den i en kommentar till något av våra inlägg.

Nästa omgångs tema är Resor. Har du förslag på böcker vi kan läsa? Tipsa i något av våra kommentarsfält!

10 mars
Frida och Nina presenterar sina tankar om böckerna och länkar samtidigt till de bloggar som deltar i bokcirkeln. Vill du vara med och inte har en blogg är du välkommen att dela med dig av dina tankar i något av våra kommentarsfält.

24 mars
Vi presenterar två böcker på temat ”Resor” och en ny omgång som pågår under perioden 24 mars – 5 maj startar!

 

Share on Facebook

Grötbullar

Förra veckan var både jag och Edvard alldeles skruttiga och snoriga. Och när jag blir sjuk blir jag ofta så där att jag längtar efter saker från barndomen och mysiga stunder. Jag tvingade således mannen att baka grötbullar till mig. Minns så väl när mamma bakade dessa på en eller annan söndagkväll och vi fick äta dem ljumma med smältande smör och en kopp te i köket efter det obligatoriska avsnittet av Cosby och bastubad. Finns det något godare än nybakat bröd med smältande smör? Jag är tveksam. Hur som helst. Grötbullarna görs på en bas av havregrynsgröt, bara det är ju skäl nog att testa. Så här gör du:

Grötbullar (c:a 25 st)
100 gram jäst
3/4 dl sirap
2,5 dl havregryn
5 dl vatten
salt
50 gram smör
5 dl mjölk
max 2 liter vetemjöl

Koka havregryn, vatten och salt till en gröt. Smula jästen i sirap och rör ut den i en skål. Rör ner 50 gram smör i gröten tills det smält. Fortsätt med mjölken och vänta tills blandningen är 37 grader och tillsätt då jästblandningen. Blanda i upp till 2 liter mjöl (degen ska vara lite kladdig).

Rulla till bollar med mjölade händer, lägg på bakplåtspapper på plåt, platta till ovansidan lite och nagga med gaffel. Täck med en ren handduk och låt jäsa i 40 minuter. Grädda i ugn 10 minuter, 225 grader.

 

Share on Facebook

Jag och katterna

I dag är det de här två håriga sötnosarna och jag i sängen hela dagen. Jag hostar som en tok och har framför allt lite problem med rösten. Eller ja, den håller inte helt enkelt till att undervisa med just nu. I går hade vi vår första kafékväll på jobbet. Så sjukt trevligt. Ungefär hundra gäster kom och fikade och njöt av sång, musik och teater. Jag är glad att jag pallade stå på benen över hela grejen för den hade jag inte velat missa! Men idag har jag knappt lämnat sängen. Så skönt att bara få sova när man inte är frisk. Slumra lite, vakna, klappa en katt eller två, sova en stund, gå upp och kissa, strosa ut i köket och äta en grape och sedan gå och lägga sig igen. Tyvärr är mannen borta på jobb över natten så förr eller senare måste jag masa mig upp och hämta Edvard på föris. Men först ska jag nog sova lite till.

Share on Facebook

Dagens bästa REA-tips!

Vill bara titta in här och säga att HALLÅ DET ÄR REA PÅ JUMPERFABRIKEN! Älskar när det händer! Jumperfabriken har så otroligt fina och sköna kläder i bra kvalitet. Tyvärr är det lite för dyrt för att jag ska råd att köpa allt jag vill (ja, eller ens en liten del av allt jag vill) men efter varje säsong rear de ut en massa fint. Och nu har de 50%. Skynda fynda!

Share on Facebook

Busenkel banoffee pie

   

Okej. Ny vecka, nya tag. Vi vabbade en ynklig Edvard hela förra veckan och nu är han äntligen tillbaka på föris. De var dock en väldigt decimerad skara där idag eftersom det börjat gå vattkoppor så vi får väl se hur länge lugnet varar. Jag hostar och snorar men har knappt hunnit registrera att jag också är sjuk. Det finns inte riktigt tid till sådant. Så jag får fokusera på de positiva sakerna i stället.

En röst från mycket länge sedan, plötsligt i telefonluren igen. Att värmen hemma fungerar som den ska igen. Att få lite tid, lite ro, lite inspiration. Att jag äntligen plockat fram akvarellfärgerna jag fick i födelsedagspresent och målat mig till sömns ett par kvällar. Att upptäcka en halv banoffee pie i kylen efter frukosten. Och där dröjer jag mig kvar ett par minuter. Har du ätit banoffee pie? Om inte så är det dags! Och om du gjort det så vet du att det är dags! Igår svängde jag och Stina ihop en på det allra enklaste sättet som går. Alldeles lagom avancerat en söndagkväll. Vi gjorde så här:

200 gram digestive kex som smulas i bunke. Dofta över kanel. Smält c:a 80 gram smör och blanda ihop till en smulig smet. Tryck ut i ugnsform. Baka i 10 min i ugn i 175 graders värme. Låt svalna. Köp en burk färdig dulce de leche eller karamelliserad kondenserad mjölk (på så sätt hoppar du alltså över steget där du kokar vanlig kondenserad mjölk i ett par timmar för att få kolan) och smeta ut på bottnen. Skiva över bananer. Vispa grädde och bre på. Toppa med riven mörk choklad och kanel. GOTT!

Share on Facebook