Enkelt vintergodis

Det är så tråkigt med attityden att man bara ska baka en massa godis just till jul. Det är väl minst lika viktigt att uppmuntra sig själv så här års när allt det gråa och blåsiga omger en? Här kommer två tips på sorters godis som är ruskigt enkelt att göra och fortfarande känns lyxigt och smakar gott som tusan. Funkar bra till jul men även i januari. Jag lovar! Först ut är de traditionella mozartkulorna.

För att de inte ska bli för söta är det bra att använda mandelmassa och inte marsipan. Jag köpte både mandelmassa (400 gram) och nougat (400 gram) från märket Odense choklad. Deras nougat åt vi alltid på nyårsafton när jag var liten och jag minns hur ljuvligt jag tyckte den var i sig själv, skuren i små kuber. Därför har den fortfarande en känsla av extra lyx i min värld även om du förstås kan använda annan nougat om du vill! Det enklaste är att skära mandelmassa i tunna skivor och nougaten i tärningar. Sedan lägger du nougaten i mitten av skivan och viker in kanterna och rullar till boll. Sedan smälter du bara chokladen och doppar kulorna. Enkelt som sagt.

Nästa tips är polkabräck. Jag blev helt fast på detta under julen och insåg att det verkligen inte behöver räknas som julgodis utan funkar bra även resten av vintern. (säkert vår, sommar och höst också) Smält 200 gram mörk choklad och bred ut tunt på bakplåtspapper. Låt svalna. Smält 200 gram vit choklad och bre ut på chokladplattan. Krossa en massa polkagrisar och strö över innan den vita chokladen stelnat helt. Sedan är det bara att bryta i bitar och njuta av smakkombinationen.

Share on Facebook

Det är bra, mamma!

Världens finaste unge är en liten vante idag. Första halvan av dagen tillbringade han på golvet under soffan med sin iPad, andra halvan under matbordet där han till sist somnade. Nu ligger han på soffan och gnyr i sömnen. Han är febrig, hostar och rosslar. Han är så hes så en knappt hör vad han försöker säga. Men när jag frågar hur han mår tittar han bara upp med feberblanka ögon och säger: Det är bra, mamma.

Share on Facebook

Gråtoner, en klagovisa

Alltså förlåt, jag vill inte vara en party pooper men det här är verkligen den tristaste tiden på året. Det blir liksom inte riktigt ljust ens mitt på dagen. Då är det svårt att motivera sig att gå ur sängen. Himlen är ett grått lock, lite halvgrå snö ligger i diket, träd, gräs och människor är gråa på något vis. Alla klär sig i mörka ytterplagg, drar upp sina kragar och sänker sina huvudet. Det blåser, det är nollgradigt och våren är längre bort än en tror. Jag försöker säga till mig själv att göra extra roliga saker nu. Men det är svårt att orka med. Men jag ska ta tag i det och försöka. Vilket är ditt bästa januaritips?

Share on Facebook

En kanarisk Bambi

För de som känner mig är det nog föga förvånande att jag lyckas nosa mig till närmaste loppis var jag än befinner mig. Men att jag skulle hamna på en gigantisk flervåningsloppis det första jag gjorde utanför hotellet på Teneriffa var hyfsat otippat för mig i alla fall. Det var när vi tog bussen till Puerto de la Cruz för att spatsera runt en dag som vi såg något spännande från bussfönstret. Det såg ut som en marknad och vi letade oss tillbaka dit omedelbart efter ankomst. Till min stora lycka var det en loppmarknad. Jag fyndade bland annat det här fina rådjuret som numer står på pianot här hemma. Sött, eller hur!?

Share on Facebook

Fördelar

En av fördelarna med att jobba hemifrån emellanåt är att det går att styra över tiden och vanorna på ett annat sätt. I morse valde jag och Edvard att ligga kvar i sängen och gosa en timme, prata videosamtal med mannen som är i Saudiarabien på jobb och äta frukost hemma innan föris. En otrolig lyx att kunna bestämma sådant själva ibland. Jag gick tillbaka hem efter lämning, kollade mail och uppdaterade mig för att sedan avnjuta min andra frukost i långsam mak med katterna i soffan. Nu är jag redo för att jobba järnet några timmar!

Share on Facebook

Chokladkurs för Jan Hedh

I går gick jag en chokladkurs för ingen mindre än Jan Hedh. Han är en av Sveriges främsta konditorer och chokladmästare och driver till exempel Olof Viktors på Österlen. Ännu en ganska hyfsad julklapp från min käre make. Och vet ni vad? Jag kände mig inte alls sugen när vi åkte dit. Jag var trött och har tusen saker i huvudet samtidigt. Men åh, vilken kick det var. Jag älskar ju att hålla på med choklad, gjuta praliner och koka fyllningar. Jag hade nästan alldeles glömt bort det. Och så att få hänga en hel dag med bästa inspirationskällan och någon som konstant sprutar ut fakta och anekdoter, ja jisses. Jag är nöjd. Så nöjd. Och det är ju inte direkt ett minus att vi fick med oss en hel del gott hem heller… Tyvärr orkade jag bara fota med mobilkameran så bilderna gör inte dagen rättvisa men kanske kan vara en hint om hur mycket gott vi tryckte i oss…

Vi gjorde en alldeles underbar Nougat Montelimar:

Och den kanske godaste pralinen någonsin, ett gjutet skal av mörk choklad, fylld med en giandujamassa (rostade nötter och mjölkchoklad) som vi gjort från grunden samt karamelliserade hasselnötter:

Förutom detta så gjorde vi en chokladganache som vi doppade och rullade på galler, en fransk chokladkola, och världens godaste valnötsmarsipan. Nästa sak på min önskelista är en riktigt bra mixer nu. En som orkar nötter och choklad…

Share on Facebook

Teneriffa

Sitter hemma i soffan och tittar fascinerat på snön som äntligen dalar genom luften utanför. För bara några dagar sedan satt jag i solskenet och njöt vid poolen. Jag, min skrutt och hans farmor har varit på Teneriffa i en vecka. Bästa julklappen får jag nog säga. Och innan ni funderar vidare på det, ja, det går bra att umgås med svärmor. Hon är hur fin som helst. Vi hade tur med vädret. Det var som en lagom svensk sommar hela tiden (utom en regning förmiddag). Vi tog det mest lugnt, jag läste sju böcker, drack obscena mängder juice och knaprade frukt och kakor. Och det där med ljuset. Att få en rejäl kick solljus i januari är en riktig hit. Hoppas energin hänger med ett tag.

     

Share on Facebook

Semester

Jag vet. Jag är världssämst på att uppdatera bloggen för närvarande. Men det blir ju så ibland och jag hoppas ni har överseende med det! Hur som helst. Efter ett långt och skönt jullov ska jag inte alls börja jobba i morgon som det var tänkt. I stället ska jag och pajsaren på bilden åka till Teneriffa. En liten julklapp från min kära make. Det är visserligen inte tokvarmt där just nu men det kan vara ganska skönt tänker jag. Det är ju framför allt ljuset jag vill åt så här års. Och så all glass jag har lovat Edvard att vi ska äta. Och alla böcker jag har packat. Om fem timmar ska jag masa mig ur sängen och mot flygplatsen. Åh, semester!

Share on Facebook