I köket just nu

Som jag ser fram emot kvällen och resten av helgen. Veckan har varit minst sagt tuff. Jag har vaknat med migrän nästan varje dag (så även idag men det har släppt nu, hurra) och till och med varit hemma från jobbet ett par dagar. Det brukar inte hända! Surt känns det men jag hoppas helgen (och resten av året) blir bättre. I dag har vi Elin på besök, himla lyx är det. I eftermiddag har vi bakat en hel massa galna saker. Corn bread och en riktigt amerikansk glass till exempel. Och julmusik har spelats på hög volym här i köket. Så snart glassen frusit och brödet svalnat ska vi packa in oss och åka till Mats och Margie för en riktig hejdundrande thanksgivingmiddag med hur mycket mat som helst. Lyx. kan inte tänka mig ett bättre sätt att starta helgen på. Happy thanksgiving på er!

Share on Facebook

Svärmors julklapp

Jag har skrivit om min svärmor och hur mycket jag tycker om henne vid flera tidigare tillfällen. Nu tänkte jag berätta vad jag gjort till henne i julklapp! Nej, jag bara skojade. Vad jag gjorde till henne i julklapp förra året ska det bli. Det är ju lite tråkigt så här års tycker jag. En är väldigt kreativ och gör fina julklappar till folk och så kan en inte blogga om det förrän efteråt… Hur som helst, det går ju bra det också. Nu till exempel.

Sonia har fem barnbarn som är hennes stora lycka här i livet. Hon är den bästa farmor/mormor en kan tänka sig. Jag ville ge henne något som avspeglar detta och låter henne bära med sig barnbarnen till vardags. Inspirerad av bland andra Helena valde jag att göra berlocker, siluetter av alla barnen och göra ett armband av. Jag fotade barnen i profil. Ritade av det på papper, vidare över till svart krympplast och klippte ut deras ansikten. Gjorde hål, körde plasten i ugnen, satte på ringöglor och kopplade ihop det hela på en armlänk. (Skulle hon få fler barnbarn finns det plats att fylla på berlocker dessutom.) Himla tjusigt blev det om jag får säga det själv.

Share on Facebook

Syrrans saffranssemlor

Jag har ju turen att ha både en bästis och en familj som är väldigt matintresserade. Det är härligt att ha så många omkring sig när en vill byta inspiration, få recept eller bolla idéer och ingredienser. Min storasyster brukar göra sådana här saffranssemlor och de är löjligt goda. Jag har faktiskt aldrig provat att göra dem själv men å andra sidan behövs det ju inte när en blir bjuden=) Dessa fick vi till efterrätt när vi hälsade på hos dem i helgen.

Receptet på bullarna hittar du HÄR. Det funkar utmärkt att använda till vanliga lussekatter också. När du väl har bullarna klara är det bara att skära av ett lock och tjocka på med gräddmosad mandelmassa och vispad grädde.

Share on Facebook

Helgens loppisfynd

Som jag skrev tidigare så besökte jag fyra loppisar i helgen. I Oskarshamn, Blomstermåla och Kalmar. Jag fyndade en hel massa skoj men de tre fynd jag är mest nöjd med är dessa. En ursöt sjömansklänning! För 10 kr!!! En gammal gunghäst för en femtiolapp och en söt gungstol till Edvard. Å, jag ler bara jag tänker på det. Älskar loppisar och fynd=)

Share on Facebook

Hemma igen

Mina favoritföräldrar

Oj, vilka intensiva och mysiga dagar vi har haft. I onsdags kväll hämtade mannen och E mig vid jobbet kl 20.30 och så körde vi upp till Småland. En liten bit på vägen snöade det faktiskt och jag blev alldeles pirrig i magen. Vi kom fram ungefär mitt i natten, slocknade och jag gick upp första av alla supertidigt för att kunna börja jobba kl 08.00 på en högstadieskola.

I två dagar låste jag in mig med 10 niondeklassare och ett gäng kakor och skrev ett helt musikalmanus. Det ni! Och fy så kul det var. Eleverna var så jäkla kreativa och peppade. De vägrade ta rast och gå hem för dagen förrän vi var klara typ. Veckan innan ju ska jag upp och jobba med skådespelarna i samma projekt. Jag tror det kommer bli hur bra som helst!

På torsdagskvällen åt vi middag och tårta hos mamma och pappa och på fredagen åt vi brakmiddag och planerade resor hos vännerna i Oskarshamn. På lördagen åkte vi till Kalmar för att umgås med kusinerna och mysa. I söndags åkte vi till Malmö för att jag skulle se “The feeling of going” på Operan med jobbet. Den var förresten sjukt snygg. Föreställningen alltså, inte operan. Efter middag och avrundning med kollegerna åkte vi slutligen hem.

En riktigt lång och intensiv utflykt på sådär fyra dagar kan man säga. Men vi hann förstås med några loppisar också (närmare bestämt fyra stycken) och jag ska visa ett par fynd lite senare. Men nu ska jag sätta mig och planera den här veckan. Trevlig måndag allesamman!

Share on Facebook

Efter jobb kommer kusinkramar

Det är lite stressigt nu. Det är inget nytt men jag har försökt vara mer restriktiv nu än tidigare år och det får ju trots allt ses som ett framsteg. Och så är det ju så fasligt roliga saker jag håller på med. Smider planer med trevliga personer, regisserar musikaler, skriver teater, julpysslar, redigerar bilder och böcker, kokar te och försöker undervisa och plugga. Det går bra men det tar på krafterna. Jag längtar efter jullovet och allt det där slappa. Filmkvällar, julgodis, familjen och pulkaåk. Det ska bli fint.

Men redan i kväll ska det bli lite extra fint. I natt kör vi nämligen upp till Småland där jag ska jobba torsdag och fredag med att skriva musikal medan Edvard hänger med mormor och morfar. Sedan ska vi på loppis och hälsa på kusinerna innan vi kör hemåt igen. Både jobb och semester på samma gång. Fint som attan kan man säga.

Share on Facebook

Världens godaste chokladfudge

Okej. Jag säger det rakt ut och på en gång! Om du bara ska göra en sorts julgodis i år är detta ditt recept. Alltså fy tusan vad de är goda. Och beroendeframkallande. Och underbara! Receptet kommer ursprungligen från bloggen Söta saker men jag har under de senaste åren kokat den här så många gånger att receptet är inristat i hjärnan. Så lova nu att du testar! Det är dags.

Chokladfudge (ganska många)
50 gram smör
3 dl socker
3 dl grädde
1 dl ljus sirap
100 gram mörk choklad (helst minst 70%)

Koka ihop allt utom chokladen i tjockbottnad kastrull på medelvärme. Hacka chokladen fint under tiden. Smeten är klar när den är c:a 122 grader eller klarar ett kulprov. Ta då av kastrullen från spisen, vänta tills smeten slutat bubbla och rör snabbt ner chokladen tills den smält. Var ganska snabb för strax börjar smeten stelna. Häll ut på bakplåtspapper och vänta till det svalnat. Skär i rutor och förvara (de få rutor som blir över efter provsmaket) i en tät burk. Fudgen blir inte seg som kola utan lite mer mjölig (på ett bra sätt) och smälter ljuvligt på tungan.

Share on Facebook

Gör som Vilja, hjälp till!

Foto: Linda Björk

De som läser bloggen regelbundet vet att det inte direkt är någon hemlighet att jag har en massa underbara syskonbarn som jag avgudar! Till exempel min guddotter Vilja som är 6 år. Läs följande och förstå varför:

Vilja kommer till sin mamma med sin spargris i högsta hugg (som hon förresten fått av undertecknad) och frågar om hon kan få öppna den. Hennes mamma tycker det är onödigt varpå Vilja svarar…

Vilja: Men mamma, jag vill räkna mina pengar så att jag kan skicka dem till såna barn som inte har någon mat.

Okej, då får en ju som vuxen ge efter och pilla upp grisen. Det finns 59 sparade kronor där i. De bestämmer tillsammans att skänka dem till Filippinerna där min syster har en vän som driver barnhem och stöttar gatufamiljer. Just nu samlar de även in pengar till allmän katastrofhjälp i området förstås. Min syster lägger till lite pengar och de sätts in på kontot. Efteråt går konversationen så här:

Mamman: Hur känns det nu då Vilja, när spargrisen är helt tom?
Vilja: Vet du mamma, det känns jättebra! För jag har ju så mycket redan, jag behöver nästan ingenting mer.

Alltså fatta hur hjärtat brister när man hör det här. Så nu tänker jag göra som hon och tömma lite sparpengar för att skänka till Filippinerna. Det borde kanske du också göra. LÄS HÄR om min systers vän Leijla som driver insamlingar där alla pengar garanterat når direkt fram till de mest behövande. Överväg ett par sekunder hur du kan hjälpa till innan du stänger av datorn. Vi är alla en del av samma planet!

Share on Facebook

Det är dags!

Undertecknad på julafton för en herrans massa år sedan. Typ sex.

Vet ni vad? Jag tänker börja nu! I morse såg jag att den stora granen kommit fram på torget här i byn och det är ett tecken så säkert som något. Det är dags. Jag vill pyssla, baka och städa (eller ja, ändra det sista till “ha det städat”) och jag vill inte vänta längre. Dessutom kommer vi att åka hemifrån den 16/12 och om vi ska hinna med allt julmys här innan dess är det ju nästan knappt med tid. Så i kväll ska jag koka kola! Och bjuda på pepparkakor. Låt oss alla njuta nu!

Share on Facebook

Lite på kanelen

Jag är inte någon älskare av doftljus i allmänhet. Tycker de mest luktar parfym, för starkt eller sött. Men härom dagen köpte jag ett på lagerhouse (som inte på något vis sponsar detta inlägg) som är alldeles underbart! Jag har det tänt nästan hela tiden (det hjälper till exempel effektivt när man inte orkar byta kattsand) och när det inte är tänt går jag förbi och sniffar på det allt som oftast. Har bestämt mig för att köpa minst tre till eftersom det här knappast lär räcka till första advent. Jag tycker att lite kaneldoft är en lagom “tjuvstart” på julmyset. Det och alla julbilder jag plöjer på pinterest och lussekatterna vi vräker i oss på jobbet.

 

Bilden är lånad från lagerhouse.se

Share on Facebook