Måndag

Sitter och planerar veckan, svarar på mail och är allmänt förvirrad. Det är septembers sista dag och jag inser att jag har varit sjuk bokstavligen hela september. Det är således lite synd om mig. Jag har lovat att ringa min läkare om jag inte är frisk i morgon, så vi får väl se vad som händer. I helgen har jag jobbat på bokmässan. Det var fullständigt utmattande men SÅ kul. Mer om det senare. Nu ska jag bita ihop tänderna kring hostan och jobba, jobba, jobba! Hoppas ni får en fin höstvecka!

Share on Facebook

En alldeles glad kjol

Nu så. Åker vi strax mot Göteborg. Tyvärr kände jag mig inte direkt friskare när jag vaknade i morse så vi får se hur mycket jag orkar jobba och hur mycket jag måste ligga i min lyxiga hotellsäng och läsa böcker. Men, jag ville bara visa den här underbara kjolen. Jag fyndade den på vintagemarknaden på Kalmar slott i söndags. Faktum är att jag fyndade en hel massa fint men den här är nog favoriten. 69 pix och den sitter som en smäck. Jag blir lite lycklig bara av att titta på den. Om den ligger i resväskan just nu? Jajamensan!

Share on Facebook

Bokmässan 2013

Om jag behagar sluta hosta snart så är planen att vi i morgon natt ska förflytta oss till Göteborg och bokmässan. Både jag och mannen ska jobba på internationella torget, spela casino om världen och hålla små föreläsningar. Förutom det ska jag hänga med den sköna donnan på bilderna. Lyx. Fast allra mest ska Edvard hänga med henne. Hon verkar ha storslagna planer för dem… Liseberg, djurpark och garderobshäng bland annat. Jag kommer förhoppningsvis även hinna vandra runt på mässan lite. Jag ÄLSKAR bokmässan. Dock har jag varken hunnit eller orkat kolla igenom årets program. Har du något tips?

Share on Facebook

Hosta och äppelkaka

Vet ni, det är faktiskt lite synd om mig just nu. Jag har varit sjuk i exakt fyra veckor idag och det blir inte roligare med tiden. Varje gång jag tycker att jag börjar friskna till så vänder det. Jag gissar att det är ungefär 4 st förkylningar som byter av varandra. Men nu (peppar, peppar) tror jag att det faktiskt börjat vända på riktigt. För en gångs skull har jag tillåtit mig att stanna hemma från jobbet och kurera mig. Jag känner mig lite piggare men har en förskräcklig hosta så fort jag öppnar munnen. En sådan där som tar andan ur en rejält. Så då är det svårt att undervisa och allt det där. Ja, ni fattar. Hur som helst. Det är höst på riktigt nu. Äpplen, plommon och glada löv i drivor. Jag kan trösta mig själv med att bjuda på ett recept på äppelkaka som Lina hade bakat i helgen. Nej, den är inte så snygg men ack, så god!

Linas äppelkaka
2-3 äpplen
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
100 gram smör
1 ägg

Skala och lägg äpplena i en smord form. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Smält smöret. Rör ihop allt och bred smeten över äpplena. Grädda i 200 grader c:a 30-40 minuter i den nedre delen av ugnen. Servera med ett hav av vaniljsås.

Share on Facebook

Hej hösten, hej Småland!

I morse vaknade jag tidigt (eftersom jag behövde åka till jobbet tidigt). Först tyckte jag att det kändes som ännu en grå och mörk dag när jag drog upp rullgardinerna. Men sedan så insåg jag att det helt enkelt var så att solen inte orkat upp över trädtopparna ännu. Helt klart alldeles för tidigt för att gå upp! Hur som helst så tittade jag ut och såg att det brann bakom kröken. Hjärtat hoppade ett skutt innan jag insåg att det var solen som var på G. Jag drog på mig mjukisbyxor och tofflor och sprang ut med kameran. (Nej, det är inte de bilderna ni ser här som ni kanske förstår. Det är halvkassa mobilbilder men ändå…) Hösten kan verkligen vara vacker trots allt. Nu har vi hämtat skrutt på Föris och håller på att packa in oss i bilen. Vi ska till Småland i kväll där jag ska jobba i morgon och skrutten ska umgås med mormor, morfar och moster Lisa. Mannen ska i väg på jobb och hela helgen blir det släktkalas. Kalasfin helg helt enkelt!

Share on Facebook

Jag ♥ Lars Almroth

Det är sällan jag blir glad av att läsa aftonbladet. Men i dag blev jag faktiskt det. Och lite kär. Ja, i dag är jag lite småkär i Lars Almroth. Han verkar nämligen vara en man med integritet och en känsla för vad som är etiskt försvarbart och inte. Till skillnad från, tja låt oss säga…migrationsverket. LÄS HÄR!

Share on Facebook

Månadens sötsak; Nektarinpaj med citrontosca

Den här pajen är alldeles ljuvlig. Det är ungefär det man kan säga om den. Receptet är inspirerat av en päronpaj vi lagade på matkursen när vi var på konferens med jobbet men om jag får säga det själv blev min snäppet vassare. Den är dessutom glutenfri och skulle lätt gå att göra laktosfri om man byter ut smör och grädde. Väldigt lämpligt sammanföll min lust att baka den här med månadens baktema hos bloggen Söta saker. Det är nämligen citrus. Så detta får bli mitt bidrag. Jag är mycket stolt över det hela kan tilläggas=)

Nektarinpaj med citrontosca
Botten:
2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 dl kokosflingor
en knapp tsk fiberhusk
50 gram smör
1 ägg

(är du en riktig gottegris kan du söta degen lite men det funkar bra som det är annars)

Fyllningen:
3 nektariner

50 gram pinjekärnor
75 gram smör
1/2 dl grädde
1/2 dl björksocker
1 msk agavesirap
rivet skal av en halv ekologisk citron

Gör så här: Börja med botten. Mixa alla torra ingredienser i mixer. Tillsätt ägg och smör och kör ihop det till en smet. Låt den vila en halvtimme i kyl. Smörj en pajform med smör. Tryck ut degen i formen, nagga med gaffel och förgrädda i ugn i c:a 10 minuter, 200 grader. Låt svalna. Skär nektarinerna i klyftor och fördela på botten. Under tiden degen vilar i kyl kan du koka ihop toscasmeten. Blanda helt enkelt allt i kastrull och sjud på svag värme tills det får en tjockare konsistens. Häll sedan den över nektarinerna och grädda hela pajen i ugn, 200 grader i 20-25 minuter. Håll koll på pajen, den kan behöva folie över på slutet för att pinjekärnorna inte ska brännas. Servera ljummen eller kall med glass eller grädde.

Share on Facebook

Mitt perfekta liv

Någon frågade häromdagen om vi verkligen har det så bra som det framstår på bloggen. Haha, ja, allt är perfekt. Alltid. Nej, men i ärlighetens namn är det en svår fråga. Allt som står på bloggen stämmer naturligtvis. Men inte minst för min egen skull väljer jag förstås att lyfta fram det positiva för det mesta. Det gör mig lite mer benägen att se det bästa i tillvaron och må lite bättre. Fast jag har det faktiskt väldigt bra just nu på många sätt. Och jag låter kanske självgod men jag tycker det är skönt att kunna säga det.

Men, med det sagt kan jag berätta att jag är inne på min tredje förkylning på lika många veckor, att jag har haft migrän två dagar i rad, jobbat hela helgen, känner mig allmänt höst-opepp och är stressad över allt som ska kommas ihåg och hinnas med. Så just idag är det lite segt. Kanske kan det kännas skönt för någon där ute att läsa=)

Share on Facebook

Lunchsallad deluxe

Jag älskar en riktigt god sallad. Ändå är jag så dålig på att själv variera mig och tänka nytt. Det här åt jag till lunch härom dagen och det var så många smakkombinationer som hoppade runt i munnen att jag bara satt och log. Jag var, så att säga, väldigt nöjd med mig själv just då. Så här gjorde jag:

Blanda tre-fyra sorters salladsblad och lägg som bas. Skär i cocktail plommontomater, avocado, blodgrape, äpple, nektarin och några hallon. Blanda en vinägrett på en god olivolja, balsamvinäger och lite av juicen som du sparar från grapen. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Häll den över salladen och blanda runt. Lägg upp på tallrik eller fat. Hyvla över parmesan och lägg på getost. Toppa med ett färskt fikon. Ja, du hör ju själv hur gott det blir!

Share on Facebook

Höstmys och snuva

Chokladterrin in the making. Smeten är så god att man svimmar på insidan. Ljummen, tjock och söt. Precis så som jag inbillar mig att chokladfloden i Kalle och Chokladfabriken smakar.

Jag är lite sjuk. Eller ganska rejält förkyld faktiskt. Så där så att när jag ringer mamma och säger hej svarar hon bestämt att jag är väl åtminstone inte på väg till jobbet som jag låter? Och jo, oftast är jag ju det trots allt. I dag slutade jag dock tidigt. Sitter hemma och försöker plugga. I kylen står en chokladterrin på kylning inför kvällen. Vi ska äta morotsstavar, dilldipp och parmesanchips också. Framför en film. Eller en mysig serie. Vi ska omfamna hösten och skrika rakt in i dess öron: HÖSTMYS!!! Och i morgon ska jag vakna frisk!

Share on Facebook