Glad Valborg!

I dag är dagen då vi alla går ut och möter våren, eller hur!? Grillarna tänds, potatisen kokas, vi tittar på eld, äter sockervadd och lyssnar på manskörer. Eller för min del blåsorkester. Här i byn har vi nämligen traditionsenligt firande där alla går man ur huse tänder facklor och följer efter en orkester ut på en åker där man köper lotter och lyssnar på tal. Och ser på elden förstås. Just nu skiner solen och vi väntar på vänner som är på väg. Huset är mer välstädat än någonsin förr, både kyl och frys är fyllda av bakverk och godis. Kort sagt kanske vi kan enas om att livet leker? Hoppas ni har turen att känna likadant i kväll, ha en riktigt glad Valborg!

Bilden är på mig och min lilla familj vid elden förra året. Vi har väldigt få bilder på oss tre och ännu färre som jag gillar. Den här är tagen av fotograf Karin Christiansson som bor här i byn.

Share on Facebook

Månadens sötsak; hallonbrûlée

På bloggen Söta saker har Theresia en ny bakutmaning varje månad. Man bakar efter ett visst tema och sedan låter man sig bli inspirerad av vad alla andra gjort! Aprils tema är “rött” och jag tänkte direkt på något jag velat testa länge… hallon crème brûlée, oh lala! Tyvärr tänkte jag inte på att färgen antagligen borde förstärkas med tex livsmedelsfärg om man vill ha den riktigt röd. Nu blev den i bästa fall ljusrosa och i värsta fall, nja, det lämnar jag därhän. I vilket fall har den underbar mild smak av hallon och sommar så jag hoppas den får vara med ändå=) Och har du inte sukrin hemma så går det bra med vanligt socker också. Kan du få tag i kokossocker till bränningen så testa gärna det dock, det ger en väldigt god smak av bränd karamell!

Hallon crème brûlée (6 små portionsformar)
2 dl tinade hallon
5 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
5 äggulor
1 dl sukrin flor (eller vanligt strösocker)
1 vanlijstång

Vispa grädde, mjölk och äggulor. Tillsätt socker och urskrapad vaniljstång. Passera hallonen genom en stor sil och använd puréen. Rör ner den i gräddblandningen. Häll i 6 små ugnsfasta formar. Sätt på en plåt, i varmluftsugn på 95 grader i 2 timmar. Har du inte varmluft får du köra klassiskt vattenbad. Jag gör alltid så här i enlighet med Leila Lindholms recept. Det är SÅ mycket smidigare. Eller, egentligen vet jag inte varför det känns så jobbigt med vattenbad men i min värld är det så…

När de är klara förvarar du dem i kyl några timmar, gärna över natt. De håller sig förresten flera dagar i kyl. Strax före du ska servera tar du ut dem. Sikta gärna kokossockret över så bara det tunnaste kommer med, de stora klumparna blir lätt väldigt brända. Strö ett tunt lager kokossocker över formen och bränn försiktigt med brännare. Det blir lite extra mörkt med kokossockret men det gör inget, det ska vara så. Låt första sockerlagret svalna och gör sedan om proceduren. Det ger en extra knäckig sockerskorpa, riktigt fint!

Share on Facebook

Två små håriga

De här två finisarna bor också hos oss. Det kanske inte märks eftersom de inte figurerar här på bloggen så ofta. Men de är minsann också fullvärdiga medlemmar av hushållet. Den mörka heter Simson och den ljusa Selma. Selma sover på min mage varje natt och Simson äter gärna upp keson som Edvard slänger på golvet. De dricker båda helst direkt ur kranen och Simson är rädd för spindlar. Selma däremot är inte rädd för någonting, det kanske är därför de passar så bra ihop. För de är bästisar och sover nästan alltid tätt tillsammans i någon soffa, på ett golv, i en barnvagn, i en docksäng eller på en stol under dagarna. Alldeles jättefina är de!

Share on Facebook

Tejpade värmeljus

Om det är något jag gillar extra mycket när det kommer till pyssel så är det riktigt enkla sådana. Men det måste ändå bli fint förstås (eller praktiskt eller roligt eller vad som nu är poängen med just ditt pyssel). Och det här är det perfekta pysslet så här års… Det börjar bli vår, solen skiner och man vill vara ute mycket. Men, samtidigt blir det snabbt ruggigt och kallt så fort solen går i moln. Man vill krypa upp i soffan, dricka varm choklad och tända ljus. Aha, då kommer vi till saken. De här värmeljusen är liksom lite extra passande med glada vår-färger samtidigt som de lyser upp ordentligt. Jag har fått inspirationen från Helena men hon verkar i sin tur ha sett detta lite här och där så vi är nog många som sitter och tejpar ute i stugorna. För det enda du behöver är papperstejp (washi-tape) och vanliga värmeljus. Voilà! Fina både tända och o-tända!

Share on Facebook

Dagens bästa den 28:e april

Dagens bästa den 28:e april
1.) Jag vet att det är tråkigt men storstädningen vinner! Så skönt att få lite ordning till slut
2.) Minitupplur mitt på dagen
3.) God middag, hemmagjort godis och crème brûlée på det
4.) Skön söndagsstämning hela dagen
5.) En kort stund i solen med filt, tidning och hemmagjord glass
6.) Massor av bus och gos med gladaste ungen

Share on Facebook

Rapport från en skurhink

Den här helgen har verkligen handlat om våren. Att rensa, sopa, skura för att välkomna den ordentligt. Att klippa gräs, kratta och fixa. Och oj, var det behövligt eller? Svaret är ja! I dag har vi rensat kökshyllor, burit upp möbler på vinden och en hel massa annat. E hjälper till förstås. Till exempel underhöll han oss med en skurhink. Om ni bara visste hur mycket en sådan kan vara bra till. Man kan stå i den, sitta i den och kasta sig mot kanten så den välter. Ja, när man sitter i den och gapskrattar samtidigt förstås!

Share on Facebook

Hay’s foodtruck

Jag måste bara berätta… BästisBellan har ääääntligen börjat blogga. Hurra, vad roligt, eller hur!? Vi delar ju ett stort intresse för mat och hon och hennes två systrar har startat en matblogg. Hay’s food truck heter den. De heter alltså Hay i efternamn om ni undrar över namnet. Ta en titt, vettja! Och ha en härlig söndag förstås!!

Share on Facebook

Dagens bästa den 27:e april

Jag har haft en väldigt bra dag. Ändå sitter jag här med en liten kvällsklump i magen. En sådan där som kommer ibland utan synbar anledning. Därför ska jag gå och lägga mig och hoppas på att vakna alldeles genomglad i morgon. Men först ska jag komma ihåg allt roligt som har varit i dag.

Dagens bästa den 27:e april
1.) Att jag var uppe halva natten och fick så himla mycket städat
2.) Att jag p.g.a ovan nämnda fick sovmorgon i morse
3.) Att baka crème brûlée och trixa i köket
4.) Att jag hann fota ett uppslag medan E sov
5.) Spontan playdate med Stina och Signe. Att titta på de där små som springer omkring och har sig kan få det kallaste hjärta att smälta. OMG alltså.
6.) Att gräsmattan blev klippt och trädgården städad medan jag själv åkte rutschkana och spelade fotboll
7.) Att jag faktiskt börjat tänka lite poesi igen
8.) Att ha en massa gott och nyttigt lördagsgodis hemma

Share on Facebook

Att leka ihop

I dag kom Edvards bästis Signe över för att spela fotboll och fika. Extra kul för mig var att hon hade med sig sin mamma Stina. Edvard och Signe leker oftast väldigt fint ihop. Det är svårt ibland att veta när man ska låta bli något för att det är någon annans och samtidigt förstå varför man ska erbjuda sina egna saker fullt ut. Men nästan alltid blir det bra till slut. I dag har de små godingarna skjutsat varandra på cykeln, spelat fotboll, hållit handen, dragit vagnen och lekt på lekplatsen tillsammans. I bland är Edvard ett steg före, ibland är det Signe. Det är himla spännande att se honom leka med andra tycker jag. Och så är de ju så jäkla söta när de knatar omkring i sina vattenpölar och smutsiga byxor.

Det hela började med högläsning ur en fotbollsbok. Liksom för att peppa:

Sedan turades de om att skjutsa varandra på den röda cykeln:
     

Och därefter var det dags att promenera till lekplatsen:

På lekplatsen sprang de runt och klättrade och åkte, snurrade och gömde sig. För det mesta sida vid sida:
          

Sedan var klockan alldeles för mycket, vi blev trötta och gick hem.

 

Share on Facebook

Lördagsgodis; chokladkola

Lördag igen. Den här helgen har vi inget annat inbokat än varandra och vårt hus. Så.himla.skönt. Vi ska städa och fixa och mysa. Välbehövligt, minst sagt. Men, man får ju inte glömma bort att äta godis också. När det är lördag menar jag. Här kommer en alldeles ljuvlig chokladkola som får varje smaklök att kvittra.

Chokladkola (c:a 25 st)
2,5 dl grädde
1/2 dl agavesirap
2 msk björksocker
2 msk kokossocker
50 gram smör
en liten nypa salt

75 gram mörk choklad (70%)

Koka alla ingredienser utom chokladen i en tjockbottnad kastrull tills den känns färdig. Ungefär 15 minuter på medelvärme. Ha inte för varmt för då bränns det lätt! Ta av kastrullen från värmen och låt svalna något. Hacka chokladen och rör ner den. Rör ordentligt. Häll ut smeten på bakplåtspapper och låt svalna i kyl. Har du inte björksocker eller kokossocker kan du bara dubbla mängden av det ena. Eller slänga i vanligt socker i stället men öka mängden något då. Agave går nog bra att byta mot vanlig ljus sirap också om det passar bättre… Trevlig helg!

Share on Facebook