Det första påskpysslet

Edvards allra första påskpyssel någonsin blev de här fina äggdekorationerna. Jamen visst är jag nördigt stolt över dem. Jag älskar att min unge har börjat pyssla, att han kan välja färger, hålla en pensel, doppa i vatten och måla på saker. Sådana här enkla frigolitägg till  exempel. Han målade med vattenfärg och när de torkat satte vi i hållare från Panduro i toppen. I den knöt jag ett litet sidenband. Så himla fint. Och den koncentrationen han visade när han jobbade. Sedan packade vi varsitt ägg i silkespapper och wellpapp och postade till mormor/morfar och farmor. Fint att få på posten.

 

Share on Facebook

Småkusinerna

E:s kusin Mosse är här på besök över påsken. Det är kul att se dem lära känna varandra. I går lekte de tittut runt ett hörn, skjutsade varandra i träbilen och skulle borsta tänderna tillsammans på kvällen. Nu är det fortfarande en viss åldersskillnad på dem (9 månader) trots att de är från samma årgång men när de blir större kommer de ju vara precis lika gamla. Himla trevligt ju!

Share on Facebook

Mycket nu

Jag är trött. Det har varit några korta nätter på sista tiden. Jag har pysslat och fixat, hängt utställning, valt bilder och försökt natta barn och somna själv. Och det mesta har knarrat lite. Men idag var det äntligen dags att öppna vår påskutställning. Mycket folk har det varit. Vi har sålt kanelbullar på löpande band och en och annan cheesecake. Inga foton men dock ett gäng örhängen. Nu ska jag bara slappa med familj och släkt. Inga fler förberedelser nu. I morgon är jag på det igen!

Share on Facebook

Om du har vägarna förbi…

Ska du till Österlen på konstrunda eller i allmänhet hänger i Skåne i påsk så kom förbi Torna-Hällestad vettja! Här ställer en massa konstnärer ut fina konstverk och säljer kakor. Hög mysfaktor på det liksom! Fredag till söndag, låt oss ses där!

Share on Facebook

Påsklovsmys med småttingarna

     

Edvard har ju skaffat sig en Signe-bästis. Alldeles själv. Det har ju också lett till att jag fått en ny kompis i hennes mamma Stina, vilket jag är hemsk glad för. I måndags hade vi fyra playdate hela dagen och bara en massa mys. Först var vi och såg på Dockteatern Tittut på turné. Det var världens bästa Sara med kollega som spelade “Min nattresa”. Edvard och Signe var nog i yngsta laget men roade sig kungligt. De satt och ropade ut ungefär allt man såg på scenen “katt katt KATTEN”, “docka dää”, “måne måne” och så vidare.

Efter detta försökte vi få två uppspelta ungar att sova middag. Det gick sådär. Signe var alldeles vansinnig och skrek “leka Eddie” tills hon somnade av utmattning. Edvard själv vägrade helt sonika sömn. Sedan pysslade vi med lera och vattenfärger. Barnen leker så fint ihop att man blir alldeles tårögd. Och fint pyssel gjorde de också. Mer om det senare.

Share on Facebook

Påskgodis deluxe

Nu till påsk har jag gjort supersmarrigt godis. Chokladägg fyllda med saffransmarsipan och toppade med kokossocker. Så gott!! Jag har gjort en sockerfri variant av mandelmassa men det går lika bra att göra med vanligt socker om man vill. Min mandelmassa blev inte så jättesöt men det kompenseras av sockret på toppen. Vill man öka sockermängden i massan går det finfint det med!

Påskgodis deluxe (c:a 20 st)
200 gram mandel
4 msk sukrin melis (eller vanligt socker, större mängd)
1 liten bittermandel
1 kuvert saffran
2 msk vatten

100 gram mörk choklad
kokossocker (eller muscovadosocker)

Mixa mandeln inklusive bittermandeln i matberedare. (Vill du ha en finare massa kan du skålla och skala den först.) När mandeln blivit ett fint pulver tillsätter du sukrin/socker och fortsätter köra. ungefär 5 minuter tills massan är mjuk och varm. Häll i vatten och saffran och kör tills det känns lagom. (Vill du ha en gulare massa så kan du låta saffran dra i några droppar sprit innan du tillsätter den). Forma till ägg och låt vila i kylskåp medan du smälter choklad i vattenbad. Tillsätt några droppar rapsolja i chokladen så blir den glansig och lättare att doppa i. Doppa äggen och lägg dem på fat. Strö över kokossocker eller muscovadosocker innan det stelnat helt. Sedan är det bara att vänta tills chokladen stelnat  innan man sätter i sig dem! För det gör man!

Share on Facebook

Dagens måste!

Utanför flyktingförvaret i Malmö 2005 och nej, det “är inget fängelse”

Jag skulle ljuga om jag påstod att många av de saker som händer omkring mig inte lämnar kalla kårar och en klump i magen. Vi är på väg åt ett håll jag inte gillar. Vi måste vända nu. Och jag skriver vi för att det är allas vårt ansvar. Du kan börja göra din del genom att läsa dessa två artiklar och undersöka hur de får dig att må. Lämnar de en bitter eftersmak, en oro och en viss ilska? Då är det dags att börja fundera på nästa steg. Vad kan du göra? Vad kan vi göra?

Daniel Swedins text i helgens aftonblad

Federico Moreno i gårdagens Sydsvenskan 

Share on Facebook

Dagens bästa den 24:e mars

Förutom en liten släng av migrän (för femte dagen i rad) har det varit en störtskön söndag. Vi började i Malmö och slutade hemma i soffan. Däremellan hann vi med lite av varje.

Dagens bästa den 24:e mars
1.) Att det var strålande solsken när jag vaknade i morse
2.) Att barnloppisarna i folkets park har kickat igång för säsongen
3.) Den fina sjömanskepsen jag fyndade för 1 kr
4.) Brunch i fina Livs nya lägenhet med vännerna
5.) Fotboll och häng på lekplatsen
6.) Mysigaste läggningen med mysigaste ungen
7.) Bra samtal med bästa bästisen

Share on Facebook

Pyssel och prål

I påsk ska jag ställa ut igen. Foton, kakor och smycken. Eller kakorna ska väl mer säljas och ätas än betraktas men ändå. Så nu är det bråda dagar i stugan. Redigering, inramning, bakning och pyssel. Vi äter åter vid soffbordet för att alla pärlor och prål har invaderat matbordet. Rätt gemytligt om jag får säga det själv.

Share on Facebook

I dare you!

Då har vi nyss avslutat årets Earht Hour. Jag gissar att det var många med mig som släckte lampor och allt det där. Och visst är det ett bra initiativ för att vi ska diskutera frågan även om handlingen i praktiken inte innebär någon skillnad. Något som däremot enkelt hade gjort skillnad är att äta lite mindre kött. Nej, sluta nu inte läsa och sucka att kött är gott. Det kan du få fortsätta tycka. Men faktum kvarstår. De djur som föds upp för att ätas producerar mer växthusgaser än alla världens bilar och lastbilar tillsammans gör. Gulp. Alltså, om du med enkla medel vill göra stor skillnad så satsa på en köttfri dag i veckan. Det är inte svårt. I dare you all!

Share on Facebook