Ugnsbakade karamelläpplen med rosmarin och havssalt

I går bestämde vi oss för att laga en tidig middag så jag kunde äta innan jag skulle på blomkursen. Tja, vad ska man säga? Vi åt strax före klockan 22, men det är inget nytt under solen. Anledningen till detta var att jag plötsligt fick en idé jag ville prova. Och när jag vill prova ska det helst ske genast! Detta ledde till att vi proppade våra magar fulla med den allra ljuvligaste dessert man kan tänka sig i stället för middag där vid femsnåret. Och ja, det var ju inte fy skam direkt. Jag ugnsbakade äpplen, strödde på havssalt och rosmarin och hällde över en nykokad kolasås på det. Sedan ugnsbakade jag det hela lite till. Vi körde glass till men det går säkert bra med grädde eller liknande. Och egentligen räcker nog receptet till fyra personer men eftersom vi var hungriga skrapade vi faten rent på två.

Idén till det fantastiska receptet fick jag när jag klurade på något att laga till bakutmaningen “månadens sötsak” som bloggen Söta saker har varje månad. I november är temat “värmande” och på den vägen blev det. Så i sista stund (men i november likväl) delar jag med mig av äpplet.

Och ja, till råga på allt är det ju en GI-dessert för den som undrar. Så man kan laga den med lite bättre samvete=)

     

Ugnsbakade karamelläpplen med rosmarin och havssalt (2-4 portioner)
4 äpplen
1 tsk rosmarin
en klick smör
en nypa havssalt

Kolasås:
50 gram smör
1 dl grädde
1/2 dl agavesirap

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform med smör. Skala äpplena och dela i klyftor. Lägg dem i formen och klicka över lite smör. Ställ in i ugnen. Blanda ihop alla ingredienser till kolasåsen och koka ihop den på medelvärme i ungefär 10 minuter. Stäng av plattan. Ta ut äpplen och strö över rosmarin och flingsalt. Rör runt. Ställ in dem ett par minuter till och ta ut igen. Häll kolasåsen över och höj värmen till 200 grader. Kör i ugn tio minuter till och sedan är det klart! Ät äpplena ljumma till glass eller grädde.

Share on Facebook

Dagens bästa den 29:e november

Trots att killarna är krassliga och vi har en miljon saker att göra gillar jag ändå den här tiden på året som mest. Det är alldeles innan det börjar, förväntningarna fyller luften och man blir lite pirrig i magen av stämningen som sprider sig. Folk börjar le, nynna julsånger och pynta sina hus. Å, jag gillar det skarpt.

Dagens bästa den 29:e november
1.) Att huset är städat och första advensljusstaken uppe
2.) Att gå en liten kvällskurs
3.) Att ha tomteluve-disco med E i vardagsrummet
4.) Att det fortfarande fanns saffranskola kvar att smaska på
5.) Att det var så roligt att byta däck. E var överförtjust i att vi fick gå omkring i verkstaden.

Share on Facebook

Inte bara blommor

Min kompis Josefin bokade in oss på en blomsterarrangemangskurs där vi skulle få göra lite jularrangemang med mossa och sådant. Just att pyssla med växter är en av mina svagare sidor så jag var så klart på. Kul. Tyvärr blev hon sjuk så jag fick gå ensam. Men som tur är hade hon bokat in tre kompisar till som jag aldrig träffat. Ett litet gulligt gäng som adopterade mig. Och blomaffären vi var i… åh, så mysig! “Bara blommor” heter den och ligger på Friisgatan i Malmö. Fast de säljer ju inte bara blommor förstås!

          

Frida som höll kursen var också väldigt trevlig och berättade att de försöker använda så mycket fairtrade, ekologiskt producerat och närodlat som det bara går. Allt från växter, loppiskrukor, sopsäckar, papperskassar och så vidare. Himla trevlig ambition tycker jag. Fler sådana företag! Att butiken dessutom var en riktig oas är ju ett stort plus. Massor av fina växter och arrangemang så klart men också lite inredningsprylar, loppisfynd och fina kuddar. Ett ställe som till och med jag kan våga mig tillbaka till och be om hjälp med att hitta nya krukväxter som kanske är något mer överlevnadsbenägna än mina begonior

     

Hur som helst gjorde vi varsin krans och hyacintboll. Det var kul att prova något nytt! Och så blev man alldeles full av julstämning och det faller ju jag för direkt.

Share on Facebook

Saffranskola, godare än det mesta!

Ok, jag ska dela med mig av det fantastiska recept på saffranskola jag uppfann härom dagen. Jag skojar inte när jag säger att jag längtade hem hela dagen igår för att jag visste att de låg där i kylen och väntade. Och det sjukaste är ju att de är i princip nyttiga. Eller ja, okej, kanske inte direkt nyttiga men inte heller fulla av socker och sådant. Ett lite bättre val helt enkelt. Koka dessa till jul, gör det!

Saffranskola (c:a 20 st)
50 gram smör
2 dl grädde
2,5 msk björksocker
1 msk agavesirap
1/2 påse saffran

Blanda allt i kastrull och koka på låg-medelvärme tills smeten klarar ett kulprov eller är runt 130 grader. Rör runt lite under tiden så det inte bränner fast. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna innan du skär i rutor. Förvara i kyl. När man kokar GI kola så blir kolan lite mjukare än vanligt och det är därför den ska förvaras i kyl och plockas ut vid behov=) Den här kolan fick en alldeles underbar konsistens, kompakt och krämig liksom. Ja, ni får testa själva, det är svårt att förklara men i vilket fall de godaste saffranskolor jag kokat.

Share on Facebook

Dagens bästa den 28:e november

Sitter i soffan och går igenom bilder och tänker på året som gått. Är trött men vill inte gå och lägga mig. Njuter av lugnet och tystnaden. Bäddade ner båda sjuklingarna efter kvällsfika runt 20.30 och nu sover de fint tillsammans. Jag smaskar i mig den underbara saffranskolan jag kokade igår. I morgon ska ni få receptet. Life is good.

Dagens bästa den 28:e november
1.) Att hänga med fina Josefine som var en sväng i Skåne
2.) Att bli bortbjuden på avslappnad vardagsmiddag
3.) Att jag har känt mig alldeles glad hela dagen
4.) Att båda mina köksexperiment blev så himla lyckade
5.) Att mannen äntligen kom hem från jobb så vi kan kickstarta julen

Share on Facebook

Kanelparfait med varma hallon

I dag känner jag mig som något av ett geni faktiskt. Förutom att jag varit gladare än på länge och haft en mysig kväll så har jag kunnat njuta av två läckra skapelser från igår kväll. Jag är alltid mest på topp på kvällar och nätter. Lite tråkigt att alla andra tycker man ska sova då. Men igår gjorde jag kanelparfait och saffranskola efter eget recept och i morse när jag tjuvsmakade var jag tvungen att hoppa några små glädjehopp i köket. Jag är mycket nöjd med båda recepten och här kommer det första. Och ja, just det. Ni borde verkligen införskaffa björksocker. Det är ju samma sak som xylitol och himla mycket bättre än vanligt socker att baka med. Och helt och hållet en naturprodukt. Utvinns ur träd liksom. Hur häftigt är inte det? Och ja, det ger det hela mycket lägre GI dessutom. Här kommer det bli en hel del sådant i julbakstider.

Kanelparfait (4 portioner)
3 äggulor
2 dl vispgrädde
1,5 msk björksocker
1 tsk kanel

Vispa äggulor och björksocker ganska länge. Vispa grädden separat i annan bunke tills det bildas mjuka toppar. Blanda ner kanel i äggsmeten och rör sedan försiktigt ner grädden också. Häll i portionsformar och ställ i frys. Minst 4-5 timmar, gärna över natten. ta ut en stund innan servering så den tinar något. Vi spolade varmt vatten på formarna och stjälpte upp dem på assietter och åt tillsammans med varma hallon.

Share on Facebook

Vintergryta med jordnötssmör

På senaste tiden har jag haft väldigt dålig fantasi när det gäller att komma på den där vardagsmaten man måste laga varje dag. Så jag har ägnat åtskilliga timmar åt att surfa runt på nätet efter enkla, nyttiga, helst vegetariska rätter. Förra veckan lagade vi Tinas vintergryta med jordnötssmör. Den var god. Mannen blev faktiskt lite till sig, vilket är ovanligt när vi pratar mat. HÄR hittar du receptet om du är sugen på en mustig och vintrig gryta.

Share on Facebook

Att få komma bort några dagar

Men alltså vad skönt det var att få komma bort några dagar! Att få sitta i lugn och ro och fika utan att bli avbruten, att få sova hur länge man vill på morgonen, att få gå i sin egen takt och ha armar över att bära sina shoppingkassar med. Och att slippa släpa runt på en miljon blöjor överallt. Och så det där med att få äta god mat, dricka bubbel och hänga med världens bästa kompis. Minst en sådan weekend per halvår, jag säger bara det.

Share on Facebook

Parmesangratinerad brysselkål

Jag har tidigare skrivit om parmesangratinerad sparris och det är ju typ hur gott som helst. Men det var då och nu har vi ju gått över från sparrisens till kålens årstid och jag bjuder på en annan variant. Och är du skeptiker till brysselkål så kan jag nästan garantera att detta kommer omvända dig. I alla fall om du gillar parmesan. Och gör du inte det, ja, då är nog allt hopp ute! Gör så här:

Ansa ett knippe brysselkål. Koka upp vatten i kastrull och lägg i kålen. Koka i någon minut och slå av det varma vattnet. Lägg kålen i en ugnsfast form och grovriv en massa parmesan. Strö den över kålen och klicka ut några smörklickar på toppen. Gratinera i ugn i ungefär 200 grader tills det är gyllene och ser gott ut. Servera som tillbehör eller i stället för potatis eller ris. Vad du än äter det till så är det sjukt gott.

Share on Facebook

Hej, Sverige.

Vi har alldeles precis kommit hem till Bellas lägenhet och bäddat ner oss. Jag mår lite illa efter den skumpiga flygbussen men är annars väldans nöjd med resan. Så mycket kvalitetstid med min bästis har jag inte fått på alldeles för länge. I morgon ska jag ha en spännande bloggdate innan jag kastar mig på flyget mot Skåne och mina älsklingar. God natt!

Share on Facebook