Äppelmos med kanel

Det doftar alldeles underbart här i huset just nu. Jag kokar nämligen massor av äppelmos till på lördag. Då är det kulturkväll här i byn och jag ska både spela teater, ställa ut konst och sälja äppelmos med mera. Jag och Sara i grannhuset hade hur kul som helst förra året när vi kokade äppelmos, fudge och chutney långt in på småtimmarna inför den stora dagen. Och då måste vi naturligtvis upprepa succén i år! Så här kokar man godaste moset:

Äppelmos med kanel (c:a 10 små burkar)
2 kg äpplen
2 dl vatten
3 dl socker
1 tsk citronsyra
2 tsk kanel
kanlestänger

Skala och klyfta äpplena. Mät upp ungefär 2 kg och lägg i en stor kastrull. Blanda citronsyra och vatten och häll det sedan över äpplena. Häll på sockret. Om det är sura äpplen kan du öka sockermängden och tvärtom. Smaka dig fram efterhand. Låt puttra på medelvärme och rör om då och då. När äpplena är alldeles mosiga stöter vi dem med en potatisstöt och mixar sedan med mixerstav. Tillsätt sedan 2 tsk mald kanel och rör noga. Häll upp direkt på rena, kokade burkar och tryck ner en kanelstång i varje burk. Jag använder gamla barnmatsburkar som jag sparat. De är bra till en massa saker!

Share on Facebook

Tävling!

Och för att fira att jag fyller år (eller ja, bloggen då) tänkte jag ha en tävling! Wohoo! Och som jag har skrivit förut gillar jag inte tävlingar där man måste länka till bloggen eller gilla den någonstans för att få vara med så det behöver du inte! Däremot måste du kommentera det här inlägget så jag vet att du vill vara med. Och du får gärna skriva en kommentar om bloggen om du vill dessutom. Till exempel vad du gillar eller vill läsa mer av. Fast vill du inte skriva något om det så behöver du inte.

Och vet ni vad mer!? ALLA vinner! Ja, ska man fira ska man väl göra det ordentligt, haha! Vad man vinner är däremot en överraskning och lite olika för alla. Spännande va!? Så, allt du behöver göra är att lämna en kommentar på detta inlägg senast i morgon, onsdag 31/10 kl 23.59 för att vara med och tävla!

Share on Facebook

Hipp hipp hurra!

I dag fyller “Den vassaste kniven” ett år. Och vilket år det har varit. Det är ju fantastiskt kul att blogga. Att få plocka ut saker ur sin tillvaro och formulera dem ordentligt. Det gör att man ordentligt noterar och uppskattar mycket mer av det som händer omkring en. För att inte tala om alla ni som läser det jag skriver och kommenterar emellanåt. Att hundratals människor klickar sig in här varje dag för att se vad jag har för mig, snacka om att man blir peppad!

Om jag snabbt ska summera mitt första år så kan jag berätta att jag har skrivit minst ett inlägg varje dag hela året, sammanlagt har jag skrivit 589 inlägg (med detta). Jag har inte skrivit ett enda köpt inlägg eller gjort reklam varken i smyg eller öppet. Jag har fått 2468 kommentarer (TACK!) och hade 1406 besökare som mest på ett dygn. Jag har blivit glad varje gång någon börjat följa bloggen på bloglovin eller länkat hit av någon anledning. Kort sagt, det är himla kul att blogga!

Så, låt mig helt ödmjukt utbringa ett fyrfaldigt leve för min lilla blogg! Hipp hipp HURRA HURRA HURRA HURRA!

Share on Facebook

Rep rep rep

Nej, jag har inte blivit betald för att att göra reklam för någon ny rep-produkt utan fet-repat hela dagen igår. Inför lördagens föreställning på kulturkvällen. Det var väldigt intressant. Förutom att jag slogs mot en elak migrän så hade vi två ettåringar som publik hela dagen och man skulle kunna kalla dem krävande publik utan att ljuga. En grät när hans mamma blev dåligt behandlad på scenen och den andra när hans pappa slutade sjunga. Dessutom hade de noll respekt för var publiken skulle befinna sig utan tassade omkring på scenen, spelade på instrumenten, läste böckerna och pillade i allmänhet på rekvisitan. Hoppas publiken på lördag uppför sig bättre.

Share on Facebook

Mer höst

I går var en härlig höstdag. Vi hade vänner på besök, plockade äpplen och gjorde krämiga kokosäpplen igen. Jo, det är så gott. Barnen plockade äpplena glatt och tultade omkring bland lövhögarna i sina overaller. Väldigt fint allting.

     

Share on Facebook

Creamed coconut, ett förtydligande

Det där med creamed coconut som jag skrev om i receptet i mitt förra inlägg var kanske lite flummigt. Så jag ska se om jag kan förklara ordentligt. Det är en produkt som består av ren kokos, typ hoppressad som en kaka. Man bryter av en bit och använder i matlagning för att “add richness and flavour to many Indian, Thai and Caribbean dishes” står det på förpackningen. Det står också att man kan använda den i olika desserter och bakning eller som alternativ till kokosmjölk och då blandar man ut den med vatten först. Jag tycker verkligen den tillför en len rund och fyllig smak och extra krämighet. Jag köper min i en asiatisk butik på Möllevångstorget i Malmö och gissar att det kan vara svårt att hitta i en vanlig mataffär. Men då går det som sagt bra att använda kokosmjölk i stället. Gärna så fet som möjligt i så fall.

Share on Facebook

Krämiga kokosäpplen

I går uppfann jag en fantastiskt god dessert. Jag gjorde på äpplen från vår trädgård men det funkar säkert med köpeäpplen också=) Har du svårt att få tag på creamed coconut kan du använda en halv deciliter kokosmjölk och minska gräddmängden till en halv deciliter.

Krämiga kokosäpplen
3-4 äpplen
en stor klick smör
1 msk kokossocker
1/2 tsk kanel
1 dl vispgrädde
1 tsk creamed coconut
2 msk kokosflingor

Skala, kärna ur och tärna äpplena. Fräs dem mjuka i smöret. Efter någon minut tillsätter du kokossocker och kanel och fräser vidare. Blanda i grädde och kokosmjölk/kräm och låt puttra ihop en sväng. Mot slutet blandar du ner 2 msk kokosflingor och rör runt. Servera med vaniljglass och toppa med kokos. Ljuvligt är vad det är.

Share on Facebook

God morgon, söndag!

God morgon, söndag! Det känns ju som att klockan är ganska mycket trots att den bara är 8.30. Gissar att det beror på att man fifflade med klockan i natt. Ja, ni har väl inte glömt att ställa tillbaka den en timme? Vi kör en slapp morgon här hemma. E äter gröt och ser på Molly mus, mannen smickrar upp en tvättställning i taket och jag vägrar lämna soffan. Katterna har bänkat sig på fällen framför fönstret och verkar inte heller fundera på att flytta sig. Så småningom ska vi göra ett ryck och ge oss ut i det fina vädret för att träffa vännerna men just nu känns det väldigt avlägset.

Share on Facebook

Dagens bästa den 27:e oktober

I dag då. Vi vaknade alla tre först vid halv nio efter att ha sovit tillsammans i den stora sängen. Alla vaknade dessutom glada. Att få sova med en liten unge i armarna är värsta lyckopillret. Vi åt långfrukost och gick sedan omkring och städade lite innan mannen och E åkte på utflykt. Medan de var borta kunde jag effektivt avsluta städningen. När de kom hem fick jag som sagt både pennor och choklad, hurra. E somnade i tid i kväll igen och vi avnjöt världens lyxmiddag framför Gilmore Girls. Nu sover mannen på soffan och jag har smygpysslat en hel massa. Borde nog gå och lägga mig nu men det liksom spritter lite för mycket i benen. Jag funderar på att gå och sno över den där ungen till vår säng igen. Man sover ju så gott då. Hur som helst.

Dagens bästa den 27:e oktober
1.) Sovmorgon och idel leenden till frukost
2.) Massa skojigt pyssel
3.) En underbar middag och ett lyckat dessert-experiment
4.) Att jag äntligen fick de där pennorna jag suktat efter
5.) Att vi haft en alldeles glad dag

Share on Facebook

När mannen åker på utflykt

I dag var mannen och E på en liten utflykt. När de kom hem fick jag presenter. Hurra! Extra otippat eftersom jag fyller år om en vecka, haha. Men är man en gång världens mest otåliga person så är man. Och då vill man ju ha de där fina pennorna OMEDELBUMS så man kan använda dem i veckan. Och det fick jag alltså. Dessutom hade de hittat ett ställe i Lund som säljer bästa chokladen och köpte med hem till mig. Ja, det var en himla bra utflykt de gjorde om jag får säga det själv.

Share on Facebook