Gubben i lådan

I dag ska vi städa lite här. Bebisen hjälper så klart till. I bland tar det lite längre till då men det är ju desto roligare. (Om ni tycker att det är mycket godsaker som skymtar i bakgrunden så är det för att det är den så kallade godislådan han sorterar för tillfället.) Det är tråkigt att städa så vi får se hur långt vi kommer. I helgen kom vi inte särskilt långt. Men å andra sidan hade vi det hemskt trevligt medan vi gjorde andra saker.

Share on Facebook

Pop-Tarts!

I min absoluta favoritserie Gilmore Girls äter de alltid poptarts till frukost. Och innan vi går vidare vill jag bara säga att Gilmore faktiskt är den bästa serie som någonsin sänts. Utan konkurrens. Och nej, det är ingen tjejserie, de talar inte för snabbt och den är inte töntig. Det är en serie med genomarbetade karaktärer, smart dialog och ett ton politiska och kulturella referenser. Om man inte har sett alla sju säsonger (i rätt ordning) minst en gång har man ingen rätt att uttala sig. Så, åter till deras frukostvanor. Jag har själv aldrig ätit poptarts med alltid undrat över grejen. Och, eftersom den här månadens tema på bakutmaningen från bloggen Söta Saker är just frukost kände jag att det var dags! Receptet kommer från systrarna Eisenmans bok “Sommarens söta”. Det var inte så svårt (om än lite pilligt) och de blir väldigt fina. Goda var de också, fast inget jag skulle äta till frukost varje dag. Man ska egentligen fylla dem med sylt men jag testade lite olika. Plommonsylt, fikonmarmelad och en sort med körsbär och nutella. Trodde helt klart jag skulle gilla den med körsbär och nutella mest men faktiskt tyckte jag mer om plommonsylten.

Poptarts (c:a 8 st)
100 gram rumsvarmt smör
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
3 msk iskallt vatten

Fyllning: 1/2-1 dl sylt.

Glasyr
2 dl vatten
c:a 3 tsk vatten
någon droppe karamellfärg om du vill ha färgad glasyr

strössel till garnering

Gör så här:
Nyp ihop smör, mjöl och salt. tillsätt vattnet lite i taget och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Har man en matberedare funkar den lika bra (eller bättre). Låt degen vila täckt med plastfolie i kylskåp minst en timme.

Värm ugnen till 175 grader. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till ca 3 mm tjockt mellan två bakplåtspapper. Ta bort det översta pappret och skär degen i rektanglar, c:a 5-8 cm stora. Lägg hälften av dem på en plåt med bakplåtspapper. Klicka ut ungefär en tesked sylt i en sträng i mitten av varje rektangel.

Lägg de resterande rektanglarna på som lock tryck noggrant ihop kanterna med en gaffel. Pricka degen försiktigt med gaffeln men utan att göra hål rakt igenom. Grädda kakorna i ugn i c:a 15 minuter. Låt svalna en stund på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.

Blanda ihop ingredienserna till glasyren (den ska vara tjock och trögflytande). häll den över kakorna och strö över strössel. Lyxfrukost eller vad?!

Share on Facebook

Ett litet hurra för mig idag!

I dag har jag namnsdag. Det är nämligen Maria idag och det heter jag i mellannamn. När jag var liten firade vi alltid alla våra namnsdagar. Lite orättvist eftersom ett av oss syskon hade tre namn och de andra två. Fast det är helt okej tycker jag. Framför allt eftersom jag var den med tre… I alla fall fick man frukost på sängen, något litet paket och bestämma kvällens mat. På senare år har vi inte firat riktigt så flitigt men mina föräldrar skickar alltid ett kort. Nu när jag har ett eget barn har jag bestämt att varenda namnsdag ska firas igen. Och i dag fick jag både sovmorgon, frukost på sängen, ett paket och bestämma middag. Dessutom fick jag ett fint kort från mamma och pappa. Jag har det bra jag.

Share on Facebook

Trötta familjen.

Jag gissar att vi är en ganska trött familj idag. Tillsammans nattade vi bebisen vid klockan 19. På mindre än en minut sov alla tre. Fy, så skönt det var. Hade vi ätit middag innan hade vi nog sovit fortfarande. Men en dryg timme blev det i alla fall innan vi vuxna orkade masa oss upp och koka spenatsoppa. Jag känner mig så underbart trött-mosig i både kropp och huvud. Längtar efter att få gosa ner mig hos bebisen igen så snart soppan är i magen. God natt!

Share on Facebook

Lite fänkål till det?

Den här vinkokta fänkålen åt vi förra veckan till lax med senapstäcke. Himla gott om jag får säga det själv. Gissningsvis är det ett trevligt tillbehör som även passar till en hel massa annat. Receptet kommer från boken “Snabbt och smalt”.

Vinkokt fänkål
1 rödlök
2 fänkål
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 tsk fänkålsfrö

Skär lök och fänkål i tunna klyftor. Fräs grönsakerna i olja i en kastrull. Tillsätt pressad vitlök, vin och fänkålsfrö. Låt koka på svag värme tills fänkålen är mjuk, c:a 5 minuter.

Share on Facebook

Vår fina stringhylla.

Vår stringfamilj har fått en ny medlem. På jullovet fyndade vi den här underbara stringhyllan på en prylbod på Gotland. Prylbod och loppis är samma sak fast på Gotland heter det bara prylbod. Precis som att de inte har några får på ön, utan bara lamm. Min man (som ju själv är gotlänning) brukar skoja om att det gamla talesättet: “Far, får får får? – Nej, får får inte får. Får får lamm.” inte blir lika kul på gotländska: “Far, får lamm lamm? -Jo.” Ja, det var ett sidospår. Hur som helst var gavlarna grå och utan den obligatoriska gummibeklädnaden. Vi spraymålade dem vita och nu äntligen är hyllan uppe. Ni ser ju själva hur fin den är trots att den inte är fylld ännu. Ett sant loppisfynd. Förlåt, jag menar prylbodsfynd så klart.

Share on Facebook

Heta räkor.

Det där med middagar. De flesta av er känner säkert igen det. Vissa dagar är det hur lätt som helst och man vet precis vad man vill äta. Och andra dagar står det stilla! Vi brukar göra veckomatsedel och storhandla för att förenkla. Dessutom har vi sagt att vi ska testa ett par nya recept varje vecka. Ibland blir det mindre lyckat (som vitvinsbräserad savoykål med blomkålsmos) och ibland blir det desto bättre. I går blev det toppenbra. Receptidéen kommer från en bok som heter “Snabbt och smalt” och där alla måltider i halva boken ska hinna lagas på under 15 minuter och resten på under 30. Snabb mat som inte är snabbmat, we like it här hemma. I alla fall, igår gjorde vi räkor med mangochutney och saffran, grönsaker och quinoa till det. Riktigt gott. Förresten, låt er inte avskräckas av att jag kallar dem för heta räkor. det blir lite sting i men inte alls för mycket.

Heta räkor
1/2 purjolök
1/2 kuvert saffran
en näve haricot verts
en näve sugersnaps
3 msk mangochutney
1 dl grönsaksbuljong
1 röd paprika
en näve saltade cashewnötter
250 gram räkor

Skala räkorna. Hacka purjolöken och skär paprikan i bitar. Fräs paprika och lök i lite olivolja. Tillsätt mango chutney, saffran och lite av buljongen. Puttra lite. Fyll på med buljong. Koka bönor och sugersnaps i lättsaltat vatten, hastigt. Häll av vattnet och blanda i dem i röran. Stäng av värmen och tillsätt räkorna. Lägg upp på tallrik och strö cashewnötter över. Servera exempelvis med quinoa.

Share on Facebook

Sötebrödsdagar

Helg. Vi har inte så mycket mer planerat än att äta semlor hos grannarna i eftermiddag. Huset behöver verkligen städas. Och då menar jag verkligen. Tvätt behöver verkligen tvättas. (En sisådär 9 högar ligger på kö vid tvättmaskinen) Och vid något tillfälle ska vi väl duka av frukostbordet. Men. Jag försöker lära mig att sluta stressa över sådant. Det är ju faktiskt onödigt. Vad är det egentligen som är viktigast i tillvaron? Att varenda litet plagg är rent, bordet avtorkat och golvet skurat? Nej, faktiskt inte. Det viktigaste för mig just nu är att min lilla familj får mycket tid tillsammans. Att vi har det mysigt, leker och busar och njuter av livet. Det är trots allt nu vi lever och det vill vi göra så bra som möjligt. I går köpte jag dessutom ungefär en miljon dyra praliner till mig själv på Malmö chokladfabrik och dessa tänkte jag hinna trycka i mig under helgen. Kan det bli annat än succé då?

Share on Facebook

Grattis Victoria och Daniel!

Ja skulle till exempel kunna representera lite. Har ju till och med en krona redan.

Hörde på radion igår att Victoria och Daniel har fått en dotter. Det är bara att gratulera. Att få barn är ju otroligt stort och jag blir alltid lite rörd när någon får gå igenom det. Så ett stort grattis till dem!

I dag läste jag att Herman Lindqvist tycker att deras namnval Estelle är olämpligt och ett steg närmare monarkins avskaffande. Jag gissar att föräldrarna har tänkt igenom namnvalet länge och diskuterat alla olika aspekter på det. Vilket leder mig till följande.

Jag kan inte göra någon annan tolkning än att det här i så fall är Victorias och Daniels sätt att signalera något till omvärlden och sin dotter. Ett meddelande som säger att de önskar henne allt gott, att de vill att hon ska ha fria val att bli vad hon vill, välja sin egen religion (eller ingen religion), slippa leva på bidrag från skattebetalarna och ha möjlighet till egna åsikter. Att hon den dagen hon själv får barn kan välja namn till barnet utan att någon gammal gubbtjyv kritiserar det på tidningarnas förstasidor. Att de kanske till och med ser framför sig att just deras dotter en gång får möjligheten att ställa upp i Sveriges första presidentval, precis som som jag ibland fantiserar om det för min son. En eloge till kronprinsessparet för det!

Och till er som nu känner er lite provocerade av att till och med Victoria och Daniel verkar vara för monarkins avskaffande (trots att de inte kan säga det högt) vill jag bara fråga. Vad är det som är så fantastiskt med monarkin? Ja, många hävdar att kungafamiljen är bra på att representera landet. Men, handen på hjärtat nu då, har vår kung verkligen varit en bra representant på sista tiden? Han är i alla fall ingen jag önskar att min son ser upp till och vill bli som. Och tror vi verkligen inte att andra skulle kunna representera Sverige lika bra för lite mindre pengar? För kostar, det gör de ju. Apanaget som vi skattebetalare betalar kungafamiljen varje år uppgår till ungefär 60 miljoner. För den summan skulle vi till exempel kunna skänka 31 miljoner doser mässlingsvaccin till fattiga barn som dör helt i onödan av sjukdomen. Eller betala energirik specialmat till drygt 220 000 undernärda barn i fem veckor. Eller så hade pengarna kunnat bekosta utrustning för 660 000 förlossningar för kvinnor som annars tvingas föda utan assistans och med stora risker. Vad sägs om det?

Share on Facebook

På rymmen.

I går hängde jag med bebisen hela dagen och kvällen. Han är lite gnällig eftersom det är en utdragen tandsprickning på gång. Men även när han är som gnälligast är han nästan ändå liksom glad och sprallig. I går busade vi massor och bland annat kröp han iväg från ett blöjbyte. Han kryper iväg från det mesta nu för tiden och håller man inte koll får man leta. Plötsligt stannade han i alla fall upp, vände sig över axeln och tittade på mig. Då slängde jag iväg blöjan och drog fram kameran. Han börjar vänja sig vid den nu. Jag tror han kanske tänker att den är ungefär som ett syskon eller så. Fint va!?

Share on Facebook