Goda grannar.

Vem hade inte velat att den här trion knackade på dörren en mörk vinterkväll?

Igår började dagen lite ynkligt här med en sjuk och hostig bebis och en jag med halsont. I söndags var jag inne i Malmö för middag och bio med två fina vänner. En mycket trevlig kväll som slutade lite sämre när bilen pajade på väg hem mitt i natten. Nu är den på verkstad igen. Extra kul eftersom det bara var två veckor sedan sist. Jag avskyr att vara så beroende av bil och önskar att kollektivtrafiken här ute var bättre.

Nåväl, tillbaka till gårdagen. Jag hoppade ur pyjamasen vid 18-tiden och ställde mig i köket för att baka muffins. Igen!? säger kanske den som läser bloggen noga. Ja, igen. I ärlighetens namn var det mest mannen som bakade och jag som dikterade den här gången. Men i alla fall, så packade vi våra nybakade muffins och bäddade ner bebisen i vagnen och gick ut för att hälsa nya grannar välkomna hit. Vi tänkte bara stanna till och säga hej och överlämna bakverken men blev inbjudna på kaffe. De tyckte det var himla trevligt att vi kom förbi och sade att det var lite som i en film, haha. Så slutade dagen betydligt bättre än den började. Nästa vecka ska vi bjuda tillbaka. Fast på middag. Tänk vad mycket som händer i vår lilla by.

Share on Facebook

Lyxmuffins med vinbär och nutella.

I går hade vi söndagsfika här. Vi bakade lyxmuffins och bjöd på dem tillsammans med glass extra allt. Det blev en höjdarfika!

Lyxmuffins med vinbär och nutella. (12 stora muffins)
100 g smör
2 ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
röda vinbär
nutella

Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda mjöl, bakpulver och salt för sig och rör sedan ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Häll smeten i formarna, fyll drygt halva formen. Klicka en klick nutella i mitten och strö över röda vinbär (frysta går jättebra). Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och “torra” inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den) 175 grader i varmluftsugn och 200 grader i vanlig.

Grundreceptet kommer från Leila Lindholm. Till de som inte äter nötter (alltså inte kan ha nutella i) klickade jag i burkkola. Det gick också vääääldigt bra!

 

Share on Facebook

Loppisfynd med vårkänsla.

Härom dagen var vi inne i Malmö och uträttade lite ärenden. På vägen hem kör man förbi myrorna (affären alltså). Förr i tiden gillade jag myrorna skarpt och tyckte att jag ofta fyndade bra saker till bra priser där. Men på senare år har det varit ganska skralt med fynden. Utplockat och dyrt helt enkelt. Men just igår fick jag trots detta ett infall och sade “stanna, jag vill gå in” precis när vi åkte förbi. Vi stannade och jag fyndade. Bland annat hittade vi en spegel till badrummet. Det kanske inte låter så speciellt men vi har letat efter en exakt sådan i snart ett år utan framgång så för oss var det jippie och tjohej! Dessutom fyndade jag lite härliga blommiga tyger. Jag tänker alltid att jag kan lära mig att sy och någon dag ska jag ta tag i det. Tills dess kan jag tjuvkika på tygerna och njuta av vårkänslorna man får av dem!

Share on Facebook

Mitt i natten.

Mina fina katter i gungstolen.

Alla sover utom jag. Till och med katterna. På gatan utanför är det tyst så här dags och storstadens dygnet-runt-surr är påtagligt frånvarande i byn. Det är en av sakerna jag tycker mest om med att bo i en stor stad. Ljudet som alltid finns där. Grannar i samma hus. Ljus i något av fönstren tvärs över gatan. Alltid någon mer som var vaken.

Fast just i natt är det ganska okej att vara vaken själv. Jag har storstädat och läst i kapp alla bloggar jag missat under veckan. Tystnaden är fridfull och katterna turar om att kisa med ena ögat för att visa att de finns här. Det enda retfulla med att inte sova på nätterna är att bebisen sover då. Det är svårt att sova i kapp på morgnarna när han drar en i håret, undersöker ens tänder och säger mamma, mamma, ma-MA!

Share on Facebook

Glass extra allt!

Ni vet när man blir så där fasligt sugen på något men inte riktigt kan sätta fingret på vad. Då får man helt enkelt göra som jag gjorde i går och blanda ihop allt gott man har hemma och se vad det blir. Hos oss blev det glass. Någon som är förvånad?

Glass extra allt
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
1 duppeldajm
jordnötssmör
nutella
burkkola (kokad i 3 timmar. se här hur man gör)
jordnötter
mjölkchokladknappar

Vispa grädden, blanda i den kondenserade mjölken. Klicka i jordnötssmör, nutella och burkkola och blanda försiktigt så det inte rörs ut utan blir i klumpar. Grovhacka jordnötter och krossa dajmen. Blanda i nötter, chokladknappar och dajm. Häll i form och frys över natten. Är du lika otålig som jag kan du fylla några små portionsformar med glassen också, det blir klart mycket snabbare.

Share on Facebook

Kom hem snart!

Jag och bästisBellan på en alldeles galen fest för länge sedan.

I dag träffade jag bästisBellan för sista gången på evigheter. Hon och Jonas ska ut och resa. Ja, det är kul. För dem. De kommer så klart ha det helt fantastiskt under sina 3 (!) månader iväg. Och jo, jag unnar dem det. Verkligen. Jag tycker bara lite synd om mig själv. Jag saknar redan min bästis. Sedan hon flyttade ner till Skåne har vi ju kunnat hänga typ jämt. Och det är en sådan himla lyx. Att ha någon som man tycker om så mycket så nära. Och eftersom jag är världens mest sentimentala människa tycker jag att det känns alldeles sorgligt idag. Men, samtidigt känner jag mig glad över att jag har så fina människor omkring mig att jag blir ledsen över att vara ifrån dem. Det är ju fantastiskt fint på något sätt.

Share on Facebook

En nypysslad vägg.

Jag lovade för några dagar sedan att visa det där pysslet jag satt uppe och pillade med en natt. Ni vet efter att vi borrat i elledningen, överlevt och fått tänka bort en stringhylla av två och blev stående med en asymmetrisk vägg. Så här såg väggen ut då (alla kanske inte minns) och så här fin som på bilden ovan är den nu. Nej, vi har inte bara hängt för hålen, vi har spacklat och målat först.

Jag har i flera år samlat små fina ramar jag hittat på loppisar och dylikt. Tanken var väl att så småningom få upp en fotovägg med fina ramar. Nu kände jag plötsligt inte för det och när jag funderade på hur vi skulle kunna rädda väggen snubblade jag över lådan med fina mönstrade papper och allt föll på plats. Det var bara att mäta, klippa och klistra. Ramarna har jag fäst med dubbelhäftande monteringstejp. Det är tydligen det nya superlimmet. Nåja, det funkade i alla fall hyfsat. Tanken är att väggen ska fortsätta fyllas efter hand.

Share on Facebook

Vinbärsmousse i vintermörkret.

Nu först känns det som om vintern kommit. Nu när jag slutat längta efter den och i stället gått över till att fantisera om snödroppar och krokusar och varma solstrålar i nacken. Nu har graderna krupit ner en bit under noll och man kan verkligen känna av de där nackdelarna med att ha gamla otäta fönster. I dag har vi dock försökt täta dem i sovrummet så det ska bli spännande att se hur det blir i natt.

Och vet ni vad? Det finns folk som påstår att de inte kan läsa bloggen för att de blir alldeles för frestade av alla goda onyttiga recept. Så jag tänkte slänga in ett nyttigt recept i dag. På den här underbara vinbärsmoussen. Eftersom frukt är nyttigt så borde ju den också vara det. Eller så kan man se den som en vitaminkick i kylan, haha.

Grundreceptet är från bloggen söta saker och hennes lingonmousse.

Lycka är att hitta massor av sommarens vinbär kvar i frysen i januari.

Vinbärsmousse (4 portioner)
2,5 dl röda vinbär (färska eller frysta)
1/2 dl gelésocker
50 gram cream cheese
2 dl vispgrädde

Värm vinbären med sockret och mosa under omrörning. (Vill du ha en lenare mousse kan du mixa med mixerstav. Jag tyckte dock det var gott med lite syrliga halvmosade bär i) Låt sjuda i en minut tills allt socker löst sig och ta sedan kastrullen från värmen. Rör ner färskosten, vispa grädden och rör ner den också. Häll upp i portionsformar och ställ att stelna något i kylskåpet. Jag tyckte det blev lite som en blandning av mousse och pannacotta. I vilket fall blev det alldeles lagom syrligt, lagom sött och gott som attan. Och ja, nyttigt också så klart. Om man jämför med marshmallows i alla fall.

Share on Facebook

Medan vi andra städar…

Det är fullt ös på bebisen nu för tiden. Han har börjat krypa ordentligt, lärt sig ställa sig upp, tagit ett steg och försöker nu klättra på saker. Det är så klart intensivt att hela tiden kolla vad han har för sig nu när han är så aktiv men det är faktiskt skönt också. Tidigare vägrade han leka själv mer än 10 sekunder. Nu kan han sitta och undersöka ett durkslag i fem minuter utan att bli uttråkad.

De senaste dagarna har vi fixat här hemma. Vi har köpt lampor, pysslat, skruvat upp hyllor, satt upp tavlor, rensat och städat. (Dock har vi kanske sammanlagt gjort ungefär 7% av det vi tänker göra så klart är det långt ifrån.) Men, medan vi städar roar sig bebisen med att välta leksakslådan, riva ut alla sina saker, sparka av sig strumporna, ramla i en kartong, hitta en mapp med viktiga papper att strö ut över golvet och så vidare. Han hjälper till helt enkelt. Det blir kanske inte helt som vi planerat men vi gjorde det i alla fall tillsammans.

Share on Facebook

Pyttes parmesanärtor, så jäkla gott!

BästisBellan gjorde mig uppmärksam på Pyttes matblogg och det här receptet. Oj, vad gott det blev! Min nya tes är förresten att ALLT blir gott med parmesan på. Mannen ifrågasätter men hittills är jag inte motbevisad. Långt ifrån! Parmesan är bäst helt enkelt. De här ärtorna är super och vi har gjort dem flera gånger senaste veckan. Jag är lite så, att när jag blir riktigt förtjust i något gott vill jag helst bara äta det ett tag tills jag lugnat ner mig.

Parmesanärtor
Typ 3 dl gröna ärtor
minst 1 dl riven parmesan (gärna mer)
3 msk crème fraiche
svartpeppar och örtsalt

Koka ärtorna, blanda med resten och ät direkt. Passar till det mesta. Vi har testat kyckling, lax och lite blandat vegetariskt. Bara fint allting.

Share on Facebook