Och från taket hänger hjärtan.

När vi pysslade i går gjorde dekorerade jag bland annat pepparkakshjärtan. I dag hängde jag upp dem över bordet, i fina röda band. Det blev väldigt julmysigt och hemtrevligt.

Share on Facebook

Julpyntet.

Eftersom många har kommenterat och frågat om julpyntet jag visade för några dagar sedan tänkte jag kort berätta följande…

Den här fina har jag tyvärr inte gjort själv. Den köpte jag på en designjulmarknad 2009 och den är gjord av Sofie Igelström. Hon gör massor av coola collage och porträtt m.m. så kolla gärna in hennes saker!

Det röda äpplet är en speldosa jag fick av mina morföräldrar i julklapp när jag var 2. Det gula äpplet är en burk jag köpte på loppis härom dagen med tanke på att bebisens rum är gult. Tyckte att de var himla fina som julpynt och så blev det så.

Bokstäverna är egentligen små ljusstakar som maken fått av sin syster i julklapp. Den fina duken är en äldre julduk, också ett loppisfynd. Jag gillar att blanda friskt. Så länge man själv gillar resultatet är det fritt fram tycker jag.

Share on Facebook

Gotländsk saffranspannkaka.

I går hade vi som sagt pysselkväll här. Det mystes, fikades och pysslades tills kvällen blev natt och de små hade somnat för läääänge sedan (typ innan vi började). Mer om vårt pyssel kommer senare. Vi fikade i alla fall på glögg, julmust, te, skumtomtar, rulltårta och saffranspannkaka. Just i december ska man äta saffranspannkaka extra mycket. I alla fall om man är en halvt gotländsk familj som vi. Den ska helst serveras med gotländsk salmbärssylt och lättvispad grädde också. Så här gör man:

Gotländsk saffranspannkaka:
1 liter risgrynsgröt (köp eller koka, båda funkar)
1 dl mald mandel
3 ägg
0,5 gram saffran (rörs först ut i lite sprit)
2 krm stött kardemumma

Blanda allt och häll i smord ugnsform, grädda i ugn 200 grader i typ 30-40 minuter. Kolla att den inte rinner i mitten när du skakar formen lite. Då är den klar.

Har du inte salmbärssylt funkar även svartvinbärssylt, blåbärssylt, körsbärssylt eller jordgubbssylt. Men allra bäst är såklart salmbär!

Share on Facebook

Gudomlig rulltårta med saffran.

I kväll kommer några fina vänner hit för pysselkväll. Jag har bakat rulltårta för typ första gången i mitt liv. (har ett svagt minne av att man tvingades göra det på hemkunskapen i skolan också och att det var ganska trist) Vet inte varför men igår blev jag sugen bara. Och eftersom det snart är december ville jag gärna få in lite saffran på ett hörn. (Eh, jag erkänner, det är inte bara så här års jag kör med saffran. Jag ÄLSKAR saffran) Den här blev tipp-topp och dessutom är det en glutenfri rulltårta, bara en sådan sak…

Chokladrulltårta med saffranskräm
3 ägg
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
3/4 dl potatismjöl

Saffransfyllning
150 gram rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 gram saffran (+ lite sprit att lösa upp den i)
1 äggula

Vispa ägg och socker poröst, sikta i bakpulver, kakao och potatismjöl. Blanda. Häll i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i varmluft 200 grader, 8 min (vanlig ugn 250 grader, 5 min). Stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper, sockrat. Låt svalna.

Medan kakan svalnar, gör fyllningen. Vispa smör och florsocker med elvisp. Lös upp saffran i lite sprit. Tillsätt saffran, vaniljsocker och vispa. Blanda sist i äggulan. Bred ut fyllningen på chokladkakan och rulla försiktigt ihop kakan. Lägg den med skarven nedåt i kyl en stund. Om det blir något över förvaras även det i kyl.

Share on Facebook

Kvällsmacka.

I går kväll blev jag lite hungrig och min fina make slängde ihop en sådan här kvällsmacka till mig. Kan varmt rekommenderas. Brödet är julbröd från garagebageriet. På det är det chèvre, honung och färsk timjan. Efter en stund i ugnen lade han på lite hackade valnötter. En kvällsmacka värdig en måndagskväll, helt klart!

Share on Facebook

Efter stormen.

I går blåste det full storm här utanför. När jag vaknade i morse sken solen in genom fönstret och ovädret var som bortblåst (ursäkta ordvitsen men jag kunde inte låta bli). Vi gick på promenad med vagn och tekopp. Det kändes inte det minsta som vinter utan snarare mitt i hösten. Mannen envisades till och med med att gå utan jacka. De här små frukterna hade bitit sig fast på grenarna och allt andades bara frid.

Share on Facebook

Stek lite squash istället.

Här kommer ett förslag på alternativ till dig som vill äta något annat än potatis ibland. Jag tycker det är kul med variation, dessutom har squash (zucchini) lägre GI-värde för dem som tänker på sådant. Det här passar bra till kött, fisk eller som delar av en vegetarisk måltid.

Skölj din squash noga och skala den sedan med potatisskalare. Jag tycker det är gott att låta lite av skalet sitta kvar. Fortsätt sedan skala remsor av squashen med skalaren till det inte går mer. Finhacka vitlök och fräs den mjuk i olivolja. Släng i squashremsorna och fräs ihop allt hastigt. Smaka av med svartpeppar och örtsalt. Stek inte för länge, då blir det mest geggigt.

 

Share on Facebook

Sen kväll i stugan.

Sitter i vårt lilla hus, gungar gungstol, äter saffranspannkaka och lyssnar på vinden utanför. Den hörs, kan jag lova. Vi har värmt vatten och köpt ficklampa då det inte känns otroligt att strömavbrott väntar runt knuten. Vi var på julmarknad i grannbyn men blåste nästan bort på väg hem så nu håller vi oss snällt inne. Det är så mysigt här inne nu så det går verkligen ingen nöd på oss. Vi har både adventspyntat och tjuvstartat med lite hardcore julpynt. Från och med första advent är det fritt fram tycker jag.

Share on Facebook

Äntligen advent.

Äntligen! Nu börjar min favorittid på året. Ljus överallt och förväntan i luften. Jag äter risgrynsgröt till frukost och njuter. Bebisen blev överlycklig när han vaknade nyss och såg alla ljusstakar. Han älskar alla slags lampor. Vi har saffranspannkaka i ugnen och bönröra på spisen. Snart ska vi ge oss av till dagens pysselbrunch. SMHI varnar för storm- och orkanbyar så vi tänker försöka hinna hem innan det ska kulminera. För alla eventualiteter packar vi med oss tandborstarna. Hoppas ni alla får en riktigt fin första advent!

Share on Facebook

Han växer så det knakar.

I dag ska vi storstäda och julpynta. Jag längtar till i kväll då vi kan sätta oss i soffan och njuta av julpyntet. Vi ska också göra en välbehövlig rensning i bebisens garderob. Det känns som om hans armar och ben har skjutit i väg som tusan och alla små byxor och tröjor hänger halvvägs på armar och ben. Varje utrensning är lite sorglig tycker jag, när man packar undan de fina små små plaggen han knappt hunnit använda. Oj, vad snabbt det går, tänker jag ofta. Samtidigt är det så klart kul att han växer, utvecklas och kommunicerar mer och mer. Och det blir faktiskt bara roligare och roligare.

Share on Facebook