Använd din kompost – Bokashi

Använda komposten är det hetaste du kan göra just nu.  Bokashi är det mest populära bland odlare och medvetna människor just nu, det handlar om att fermentera sina rester i komposten och på så sätt direkt kunna använda dem ned i jorden. Ge tillbaka till jorden helt enkelt.kompost

Så fungerar bokashikompost

Bokashi är ett strö som innehåller aktiva mikroorganismer vilket startar en nedbrytning av resterna snabbare. Ströet innehåller även fermenterande ingredienser vilket gör att resterna syras och inte avger någon lukt eller attraherar djur.

Du kan alltså ha din bokashikompost inne i lägenheten eller i huset. När du fyllt ditt bokashikärl så kan du bara gå ut och gräva ned resterna i landet eller pallkragen och få fantastisk kompostjord att odla i.

Glöm inte heller att tappa ut vätskan ur din bokashihink när dina rester jäser i 2 veckor.  Vätskan är nämligen en fantastisk gödning till odling eller krukväxter. De älskar det. Tänk på att späda ut vätskan från bokashin med 1/100 då den är extremt kraftfull.

En inspirerande odlare som heter Sara Bäckmo har flera videor om hur du använder bokashikompost.

Gör jord av din kompost

När du låtit din fulla bokashi jäsa I 2 veckor kan du välja mellan att gräva ned resterna direkt i marken genom att gräva en grop i landet och gräva ned alltsammans.

Eller så kan du skapa en jordfabrik där du först lägger ned jord och sen häller ned din bokahsi och sen häller jord ovanpå. Snart kommer du ha fin kompostjord att använda. Tänk på att använda samma mängd jord som bokashi till din jordfabrik.

I år var det väldigt kallt och det dröjde innan vi kunde gräva ned bokashin i jorden utomhus. Då samlade vi den i dubbla svarta sopsäckar ute i väntan på nedgrävning. Något som fungerade utmärkt. Resterna är fermenterade och drar inte till sig råttor eller andra skadedjur som till exempel en oskyddad varmkompost kan göra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *