Allt du behöver veta om en stekpanna i kolstål

Att skastekpanna i restaurangffa en kolstålpanna kräver lite mer jobb i början av användandet men sen kommer du ha en stekpanna som bara blir bättre och bättre ju mer du använder den. I början är din stekpanna snyggt metallsilvrig men det kommer ganska snabbt bli ett minne blott. En kolstålpanna som är använd ordentligt är nämligen svart i ytan och det börjar den bli ganska snabbt när du börjar att använda den.

Köp en stekpanna med kvalité

Det är vanligt att man i restaurangkök använder sig av kolstålpannor och Niklas Wahllöf skriver i DN följande om medias uppburna relation av restaurangägare. “På senare tid har dock på knäståendet för alla med en kolstålpanna ovanför en gaslåga växlats upp ett par snäpp.” Men det finns en anledning till att man använder kolstålstekpanna i restaurangerna och det är för att det är en stekpanna med fantastisk stekyta och hög kvalité på hållbarhet.

Så sköter du en stekpanna i kolstål

Först och främst kommer färgen skifta på din stekpanna först kan det bli en aningen rödbrun ton då kolstålet oxiderar. Sedan kommer färgen bli helt svart och stekytan bli stabil. I början kan det vara lite svårare att steka i pannan då det gärna fastnar i den nya pannan, men spolar du pannan på en gång i varmt vatten när du stekt så kommer det som fastnat lösas upp snabbt.

Du kan då och då olja in din panna extra med rapsolja på stekytan. Det viktigaste med en kolstålpanna är att den aldrig får lämnas blöt eller med vatten i – då rostar den. Varje gång du spolar av och rengör din panna så använder du bara varmt vatten och inget diskmedel då diskmedel skadar ytan på din stekpanna. Sen torkar du av din panna på en gång med papper både på insida och utsida.

Vill du köpa kolstål stekpanna så jämför olika märken och läs mer om hur bland annat programmet Plus på SVT testar olika stekpannor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *