Så får du barnen att äta grönsaker – 3 enkla tips

tips på grönsaker till barn

Många barn letar med stor precision upp precis varje lökbit som finns i köttfärssåsen och vrålar ut en avsky mot den lilla lökbiten. Det är ett ganska vanligt förekommande scenario i många hem med mindre barn som ännu inte förstått hur gott det kan vara med grönsaker och frukt.  Frukt brukar generellt gå bättre än regelrätta grönsaker såsom morot, paprika och gurka. Det finns faktiskt vissa grönsaker som barn under 1 år ska undvika och enligt Livsmedelsverket är det gröna bladgrönsaker som salladsblad, ruccola och spenat som ska undvikas till det att barnet fyllt 1 år. Det är av den anledningen att dessa bladgrönsaker innehåller ett nitrat som kan omvandlas till nitriter i kroppen vilket små barn inte ska utsättas för i större mängd när de är spädbarn, det vill säga under 1 år.

Lek med maten – grönsaker i plockskålar

Ett bra sätt att få barnen intresserade av grönsaker är att innan lunch eller middag skiva, tärna upp lite olika grönsaker och lägga dem i skålar på bordet. Det brukar fungera bra för att barnen blir lite intresserade och sugna på att testa lite från det som ligger i skålarna. Är det dessutom lite roliga gurkstavar eller paprikastavar broccolibuketter eller någon annan kul form så brukar det gå bra. Ett tricks är faktiskt att inte blanda ihop grönsakerna, barn gillar när det är tydligt.

Smyg ned grönsaker i maten

Ett av föräldraskapets ninja-tricks när det gäller grönsaker är att obemärkt smuggla ned dem i maten. Ja just det att få grönsaken i så små beståndsdelar att inte ens den mest skickliga lök-jägaren kan hitta den lilla lökbiten. Ett bra sätt att göra till exempel köttfärssås är att riva ned morot och lök och finhacka stjälkselleri i såsen. Du kan med fördel även ta en mixerstav och mixra hela såsen innan servering för att helt utplåna spår av eventuella lökbitar..

Gör roliga figurer med grönsaker

På Pinterest kan du hitta i princip hur många tips som helst på roliga figurer gjorda av olika grönsaker.  Nu behöver inte barnen ett mästerverk på tallriken men lite skojigt kan man faktiskt göra det utan att det ska bli alltför svårt att utföra. Du kan till exempel skära ett snett snitt över en cocktailtomat och fästa ihop dem på andra hållet med hjälp av en tandpetare och vips har du ett tomathjärta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *