Allt om knivar – tips

Vårda knivenMånga matkassar online erbjuder ofta att du kan få en “Kockkniv” när du beställer från dem. Som en bonus får du då kockniven, men hur bra är dessa kockknivar och är det ett försäljningstricks att kalla dem just “Kockkniv”? Förra året gjorde Aftonbladet ett stort test av de lyxigaste knivarna just nu ett riktigt vasst test om du frågar oss. Finns din kniv med här? Ja då är det antagligen en kniv med riktigt bra kvalité, annars finns en risk att kniven kanske inte riktigt håller måttet. Här är listan över de knivar som de provade:

 •  Chroma type 301 Porsche P40
 • Hammered Hakata santoku
 • Kai Shun Classic olivslipad
 • Mcusta Zanmai
 •  Satake Kuro santoku
 •  Mcusta Zanmai VG-10 Hocho
 • Zwilling Diplôme
 •  Miyabi Artisan
 • Chroma type 301 Porsche P18
 • Mcusta Zanmai Hybrid VG-10, gyuto
 • Satake Pro
 •  Kyocera kockkniv stor
 • Mcusta Zanmai Classic damaskus, gyuto
 •  Mac Mighty
 • Wüsthof Classic ikon
 • K Sabatier
 • OBH Nordica Oden
 • Tamagahane San
 • Global G-2
 • Global Ni Oriental
 • Yaxell Zen

Så vårdar du en kniv

Det är inte bara att vaska av kniven och lägga den där på ett blött diskställ för att torka. Eller ännu värre, att slänga in den i diskmaskinen efter du använt den. När du diskar din kniv i diskmaskinen så gör maskindiskmedlet söner eggen på din kniv och den blir taggig. Skärpan på bladet försämras alltså snabbt om du diskar kniven i diskmaskin.

Om du är en lycklig ägare av en kniv med kolstålsblad så vet du förhoppningsvis att din kniv inte är skyddad mot rost och direkt efter användning måste torkas av för att inte börja rosta. En kolstålskniv får aldrig lämnas fuktig. Men vilket hantverk en japansk kolstålskniv är! I DN kan du läsa om fyra stora matlagare och deras favoritknivar. Kockens främsta verktyg är kniven och den kan inte vara av halvkvalite´.

Vårda din kniv och diska och torka av med papper eller handduk direkt efter användning. Vill du verkligen behålla knivens skärpa ska du då och då slipa om den och det kan du till exempel göra med en japanska slipsten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *